Šira gradska zona
138

Buldožeri u Mostaru ruše bespravno izgrađene objekte koji narušavaju arhitektonsku sliku grada

G. Š.
Na više lokaliteta u široj gradskoj zoni u Mostaru buldožeri uklanjaju bespravno sagrađene objekte koji godinama narušavaju arhitektonsku sliku grada na Neretvi.

Tokom jutra su srušeni objekti na križanju Dubrovačke i Vukovarske ulice, u kojima su bila smještana dva preduzeća, pri tome zauzimajući trotoar ispred stambenih zgrada.

Šef Službe za građevinske propise Grada Mostara Zdravko Čuljak za Klix.ba kaže kako će u narednom mjesecu biti uklonjeno još 17 bespravno sagrađenih objekata.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Objekti za rušenje nalaze se u ulici Stjepana Radića, Kralja Tomislava, Leopolda Mandića i u Omladinskoj ulici. Svi vlasnici bespravnih objekata dobili su obavijesti da ih sami moraju ukloniti, a ako to ne urade do roka koji im je zadan, jasno je naznačeno da ćemo to mi uraditi i ispostaviti im račun za poslove rušenja, uklanjanja i odvoza", pojasnio je Čuljak.

Krajnji rok za rušenje je bio do 15. maja, tako da sada više nema selekcije.

"Ima tu pojedinaca koji su bankrotirali i nalaze se u lošem finansijskom stanju, pa njih, uz priloženu dokumentaciju, oslobodili finansijskih izdataka", pojasnio je Čuljak.

Tokom protekle dvije godine u Mostaru je porušeno 270 objekata koji su predstavljali smetnju na javnim površinama ili su uklonjeni zbog činjenice da je, prema regulacionim planovima, predviđena izgradnja novih, ali i zbog izgradnje infrastrukturnih sadržaja, poput saobraćajnica.

U Zavodu za prostorno uređenje i planiranje Grada Mostara Plan demolicije izrađen je nakon što su 2012. godine usvojena 24 regulaciona plana. Prema tom planu, na popisu je bilo ukupno 767 objekata koji trebaju biti uklonjeni.

Bespravna gradnja u Mostaru je dugogodišnja tema kojom su se bavili brojni stručnjaci i mediji, a mnogi su ocjenjivali da je grad na Neretvi ovim problemom u posljednjih 25 godina najpogođeniji.