{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bulajić: U bh. društvu mentalno zdravlje pojedinaca i grupa veoma ugroženo

F
7.2.2015. u 10:23
0
24
Bulajić: U bh. društvu mentalno zdravlje pojedinaca i grupa veoma ugroženo
0
Bulajić: U bh. društvu mentalno zdravlje pojedinaca i grupa veoma ugroženo
Foto: Ilustracija
U bosanskohercegovačkom društvu mentalno zdravlje pojedinaca i grupa veoma je ugroženo, ocijenio je u razgovoru za Fenu predsjednik Izvršnog odbora Podružnice Društva psihologa Federacije BiH u Zeničko-dobojskom kantonu Duško Bulajić. Ova podružnica je osnovana krajem prošle godine da bi se osiguralo aktivnije djelovanje psihologa prema zajednici, što bi trebalo doprinijeti i boljem razumijevanju značaja psihologije kao struke, a samim tim i poboljšanju statusa psihologa u zajednici.
Bulajić podvlači da u školama ZDK-a ima vrlo malo ili nikako psihologa te je nužno raditi na tome da se takvo stanje promijeni jer bi se uvođenjem psihologa u školi moglo doprinijeti detekciji, prevenciji, intervenciji te ostvarivanju mentalnog zdravlja sredine u cjelini.

Prema podacima kojima Podružnica raspolaže, na području ZDK-a ima 35 psihologa, a član Podružnice je svaki psiholog koji je član Društva psihologa Federacije BiH, s mjestom prebivališta na području ZDK-a.

"Postoji mogućnost da je taj broj i veći te će jedan od zadataka Podružnice biti i ažuriranje baze podataka o zaposlenim i nezaposlenim psiholozima na području Kantona. Cilj nam je da se članovi Podružnice aktivno uključe u aktivnosti te da za članstvo animiramo one koji to još nisu", kazao je Bulajić.

Ističe da će zadaci ove organizacijske jedinice biti povezivanje psihologa s područja kantona da bi se poticala razmjena iskustava i stalno profesionalno usavršavanje te afirmiranje psihološke struke.

Podružnica će, dodaje, promovirati psihologiju i upoznati javnost o radu psihologa u zajednici te ukazati na širinu i značaj psihološkog djelovanja za ostvarivanje dobrobiti zajednice.

"U tom smislu smo planirali održavanje okruglih stolova, istupanje u medijima o različitim aktuelnim temama, kao i aktivnosti obilježavanja značajnih datuma, kao što je Svjetski dan mentalnog zdravlja, a planirano je i provođenje nekoliko internih edukacija, radionica i predavanja, koje će provoditi članovi Podružnice za druge psihologe", pojasnio je Bulajić.

Planirano je da se ostvari saradnja s podružnicama koje su formirane u drugim kantonima. Budući da je ova organizacijska jedinica tek formirana, kaže Bulajić, još nisu bili u prilici sarađivati u zajedničkim projektima, ali će to raditi.

Naglašava da psiholozi danas mogu raditi u svim područjima ljudskog djelovanja - zdravstvu, obrazovanju, socijalnom radu, vojsci i radnim organizacijama, a postoje brojni načini na koje mogu doprinijeti unapređenju mentalnog zdravlja u zajednici.

"Psiholozi mogu intervenirati u slučajevima kriznih događaja kao što su poplave ili zemljotresi te na taj način što će putem kriznih intervencija pružiti pomoć pogođenima u prirodnim nesrećama. Psiholozi u školama mogu otkrivati nadarenu djecu ili djecu s posebnim potrebama te nastavnicima pomoći u izradi individualiziranog programa rada", pojašnjava Bulajić.

Tu su i drugi načini njihovog djelovanja poput organizacije edukacija i radionica za učenike i roditelje na različite socijalno relevantne teme - vršnjačko nasilje, ovisnosti ili nasilje u porodici, a osposobljeni su da vrše profesionalnu orijentaciju prilikom prelaska u srednju školu ili upisivanja fakulteta.

"Psiholozi zaposleni u radnim organizacijama bave se mentalnim zdravljem uposlenika, efikasnom organizacijom rada, izborom kadrova i menadžmentom ljudskih potencijala, i preveniraju profesionalno 'sagorijevanje'. Obučeni i certificirani psihoterapeuti provode terapije da bi ublažili ili otklonili psihičke smetnje različite prirode", kazao je Bulajić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: