{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bulajić: U bh. društvu mentalno zdravlje pojedinaca i grupa veoma ugroženo

F
7.2.2015. u 10:23
0
24
Bulajić: U bh. društvu mentalno zdravlje pojedinaca i grupa veoma ugroženo
0
Bulajić: U bh. društvu mentalno zdravlje pojedinaca i grupa veoma ugroženo
Foto: Ilustracija
U bosanskohercegovačkom društvu mentalno zdravlje pojedinaca i grupa veoma je ugroženo, ocijenio je u razgovoru za Fenu predsjednik Izvršnog odbora Podružnice Društva psihologa Federacije BiH u Zeničko-dobojskom kantonu Duško Bulajić. Ova podružnica je osnovana krajem prošle godine da bi se osiguralo aktivnije djelovanje psihologa prema zajednici, što bi trebalo doprinijeti i boljem razumijevanju značaja psihologije kao struke, a samim tim i poboljšanju statusa psihologa u zajednici.
Bulajić podvlači da u školama ZDK-a ima vrlo malo ili nikako psihologa te je nužno raditi na tome da se takvo stanje promijeni jer bi se uvođenjem psihologa u školi moglo doprinijeti detekciji, prevenciji, intervenciji te ostvarivanju mentalnog zdravlja sredine u cjelini.

Prema podacima kojima Podružnica raspolaže, na području ZDK-a ima 35 psihologa, a član Podružnice je svaki psiholog koji je član Društva psihologa Federacije BiH, s mjestom prebivališta na području ZDK-a.

"Postoji mogućnost da je taj broj i veći te će jedan od zadataka Podružnice biti i ažuriranje baze podataka o zaposlenim i nezaposlenim psiholozima na području Kantona. Cilj nam je da se članovi Podružnice aktivno uključe u aktivnosti te da za članstvo animiramo one koji to još nisu", kazao je Bulajić.

Ističe da će zadaci ove organizacijske jedinice biti povezivanje psihologa s područja kantona da bi se poticala razmjena iskustava i stalno profesionalno usavršavanje te afirmiranje psihološke struke.

Podružnica će, dodaje, promovirati psihologiju i upoznati javnost o radu psihologa u zajednici te ukazati na širinu i značaj psihološkog djelovanja za ostvarivanje dobrobiti zajednice.

"U tom smislu smo planirali održavanje okruglih stolova, istupanje u medijima o različitim aktuelnim temama, kao i aktivnosti obilježavanja značajnih datuma, kao što je Svjetski dan mentalnog zdravlja, a planirano je i provođenje nekoliko internih edukacija, radionica i predavanja, koje će provoditi članovi Podružnice za druge psihologe", pojasnio je Bulajić.

Planirano je da se ostvari saradnja s podružnicama koje su formirane u drugim kantonima. Budući da je ova organizacijska jedinica tek formirana, kaže Bulajić, još nisu bili u prilici sarađivati u zajedničkim projektima, ali će to raditi.

Naglašava da psiholozi danas mogu raditi u svim područjima ljudskog djelovanja - zdravstvu, obrazovanju, socijalnom radu, vojsci i radnim organizacijama, a postoje brojni načini na koje mogu doprinijeti unapređenju mentalnog zdravlja u zajednici.

"Psiholozi mogu intervenirati u slučajevima kriznih događaja kao što su poplave ili zemljotresi te na taj način što će putem kriznih intervencija pružiti pomoć pogođenima u prirodnim nesrećama. Psiholozi u školama mogu otkrivati nadarenu djecu ili djecu s posebnim potrebama te nastavnicima pomoći u izradi individualiziranog programa rada", pojašnjava Bulajić.

Tu su i drugi načini njihovog djelovanja poput organizacije edukacija i radionica za učenike i roditelje na različite socijalno relevantne teme - vršnjačko nasilje, ovisnosti ili nasilje u porodici, a osposobljeni su da vrše profesionalnu orijentaciju prilikom prelaska u srednju školu ili upisivanja fakulteta.

"Psiholozi zaposleni u radnim organizacijama bave se mentalnim zdravljem uposlenika, efikasnom organizacijom rada, izborom kadrova i menadžmentom ljudskih potencijala, i preveniraju profesionalno 'sagorijevanje'. Obučeni i certificirani psihoterapeuti provode terapije da bi ublažili ili otklonili psihičke smetnje različite prirode", kazao je Bulajić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: