BiH
2

Bukvarević: SDA, SBB i HDZ o ponovnom upućivanju boraca na reviziju

FENA
Salko Bukvarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Salko Bukvarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stranke vladajuće koalicije (SDA, SBB i HDZBiH) danas će u 16 sati u zgradi Predsjedništva BiH nastaviti jučerašnji sastanak, na kojem je ostalo da se u pogledu boračke populacije razmotre prijedlozi koji će doprinijeti da borci što prije završe svoje predmete na sudovima i da ponovo budu upućeni na reviziju kazao je za Fenu federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Učesnici sastanka, podsjetio je, jučer su započeli razgovore o aktuelnom stanju o boračko-invalidskoj zaštiti, a posebno o zakonima koji su u proceduri u Parlamentu FBiH, među kojima su u fokusu predložene izmjene i dopune Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

"U tom cilju osvrnuli smo se na amandman, koji je na predloženi tekst Vlade FBiH podnio Klub Hrvata u Domu naroda, a tiče se rješavanja pitanja upravnih sporova - da se s Vrhovnog suda nadležnost prenese na kantonalne sudove", istakao je Bukvarević.

Po njegovim riječima, članovima stranaka vladajuće koalicije predstoji da razmotre kompletnu situaciju da bi našli rješenje za ubrzanje postupaka, jer je još 2.100 predmeta na Vrhovnom sudu.

Podsjećamo, delegati Kluba Hrvata, kako je navedeno u predloženom amandmanu, smatraju da je najlogičnije rješenje da sporove u svezi sa Zakonom o provodenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti braniteljsko invalidske zaštite, kao i sve druge upravne sporove u prvom stepenu, u skladu sa Zakonom o upravnim sporovima rješavaju kantonalni sudovi i to prema sjedištu prvostepenog organa gdje je rješenje je bilo predmet kontrole.

Na takav način "stranka može Vrhovnom sudu podnijeti vanredno pravno sredstvo - zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke protiv odluke kantonalnog suda donesene u upravnom sporu, čime bi se korisnicima osigurao pravni lijek i dvostupnost u odlučivanju u sudskom postupku".

"Vlada Federacije BiH je do današnjeg nastavka sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojem se trenutno razmatraju navedene zakonske izmjene, ostala pri stavu da ne prihvata amandman Kluba Hrvata", poručio je u izjavi za Fenu federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Po ocjeni Ustavnog suda Federacije BiH utvrđivanje izvorne nadležnosti Vrhovnog suda Federacije BiH za rješavanje sporova protiv rješenja resornog federalnog ministarstva opravdano je jer dovodi do jednakosti u postupanju u sudskom postupku, navela je Vlada u izjašnjenju o amandmanu Kluba Hrvata.