Ministar potvrdio
626

Bukvarević: Novi borački zakon upućen je u proceduru, ispoštovani zaključci Parlamenta FBiH

Piše: A. D.
Salko Bukvarević (Foto: N. G./Klix.ba)
Salko Bukvarević (Foto: N. G./Klix.ba)
Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević potvrdio je za Klix.ba da je jučer Vladi FBiH na usvajanje proslijeđen Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica.

"Jučer smo održali sastanak s predstavnicima Saveza demobilisanih boraca FBiH i predstavnicima koji predstavljaju demobilisane borce u kampu. U taj prijedlog smo ugradili, u skladu sa zaključcima Parlamenta, i članove koji govore o javnoj objavi registra te o boračkom dodatku", rekao nam je ministar Bukvarević.

Tako su, kako je naveo, kada je riječ o boračkom dodatku, predložene odredbe za borce starosne dobi 57 godina i više i tri godine učešća u Oružanim snagama, koji su u stanju potrebe i koji nemaju drugih prihoda.

Također, pravo na borački dodatak imaju i borci koji imaju 60 i više godina s jednom godinom učešća u Oružanim snagama i žene borci koje imaju 50 godina i jednu godinu učešća u Oružanim snagama, a čiji bračni drugovi nemaju nikakvih prihoda, platu, penziju ili ne iznajmljuju prostore.

"Još sam jednom pojasnio da smo uradili Prijedlog zakona u skladu s mogućnostima ministarstva, ovlastima i sredstvima kojima raspolažemo. Također, u prijedlogu zakona smo predvidjeli i da svi kantoni i Brčko distrikt svojim odlukama definišu visinu boračkog dodatka za ostale borce koji imaju manje od 57 godina, a nemaju drugih prihoda. Dakle to je naš prijedlog, upućen jučer Vladi FBiH. Očekujem da se zakaže sjednica i da se raspravlja o tom prijedlogu te da bude upućen u Parlament", potcrtao je Bukvarević.

Dodao je da Prijedlog zakona podrazumijeva 15 prava, a najvažnija su pravo na zdravstveno osiguranje, na liječenje boraca i njihovih porodica, pravo na prednost pri zapošljavanju i borački dodatak.

"U skladu sa zaključkom Parlamenta predvidjeli smo jedan član koji govori da ministarstvo ima obavezu javno objaviti registar pripadnika branilaca na web stranici ministarstva. Što se tiče Ministarstva boraca ispoštovani su zaključci Parlamenta. Čekali smo mišljenja Ministarstva pravde koja smo tek jučer dobili, dok od Ministarstva finansija nismo još ništa dobili, a ipak smo se odlučili da prijedlog uputimo u proceduru", zaključio je ministar Bukvarević.