Obećanje borcima
82

Bukvarević i kantonalni ministri za boračka pitanja podržavaju uspostavu registra

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, u pratnji kantonalnih ministara i direktora uprava iz kojih dolaze demobilisani borci i predsjednika Skupštine HNK, obratio se u poslijepodnevnim satima demobilisanim borcima okupljenim ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Informirao ih je da je, na sastanku federalnog i kantonalnih ministara za boračka pitanja iz kojih dolaze demobilisani borci okupljeni pred zgradom Vlade Federacije BiH, zaključeno da će biti upućen zahtjev prema Parlamentu FBiH da što prije razmatra i usvoji zakone koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, a tretiraju uspostavu i objavu registra branilaca i uspostavu reprezentativnih boračkih udruženja od posebnog društvenog značaja.

Naglašeno je da federalni i kantonalni ministri za boračka pitanja podržavaju uspostavu i objavu registra branilaca i registra korisnika boračko-invalidske zaštite.

Kantonalni ministri su dali punu podršku sporazumu između boračkih udruženja i Vlade Federacije BiH te predlažu da se sporazum počne primjenjivati od 1. septembra 2017. godine.

Sporazumom su predviđena sredstva i bit će prioritetno usmjerena za rješavanje socijalno statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica.

"Nakon potpisivanja i objave Sporazuma u Službenim novinama FBiH Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata pripremit će Odluku o kriterijima i raspodjeli tih sredstava. Realizacija tih sredstava bit će u direktnoj saradnji sa općinskim službama za boračko-invalidsku zaštitu, sa kantonalnim ministarstvima za boračka pitanja i drugim nadležnim institucijama", saopćeno iz Kabineta federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.