Odgovor ministra
48

Bukvarević: Bivši borci nikada nisu prozvali Jelku Miličević koja je svaki put bila protiv zakona

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević u razgovoru za Klix.ba kazao je da bi demobilisani borci trebali posjetiti dopremijere Vlade FBiH, posebno HDZ-ovu ministricu finansija FBiH Jelku Miličević koja je i prije 2,5 godine dala negativno mišljenje za zakon o pravima boraca, a ne da prozivaju njega koji se zalaže za demobilisane borce.

Bivši borci su u kampu ispred bivše zgrade Vlade FBiH donijeli zaključak da je danas istekao rok od 30 dana do kada je trebala biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi se u proceduru uputili prijedlozi o boračkom dodatku i javnoj objavi registra.

"Što se mene tiče, smatram da smo Ministarstvo za boračka pitanje FBiH i ja ispoštovali sve zaključke Parlamenta. Do 6. juna smo pripremili prijedlog zakona i poslali ga na mišljenje federalnom Ministarstvu pravde, federalnom Ministarstvu finansija i Uredu za zakonodavstvo. 12. juna od Ured za zakonodavstvo smo dobili pozitivno mišljenje, 21. juna od Ministarstva pravde i 21. juna nakon sastanka s borcima smo ga proslijedili Vladi. Sada čekamo da zasjeda Vlada FBiH", rekao je Bukvarević.

On ističe da je u zakonu jednim članom predviđena javna objava registra na web stranici Ministarstva kao i borački dodatak u skladu s mogućnostima federalnog ministarstva i raspoloživim sredstvima.

"Objasnili smo da njihovi zahtjevi prevazilaze naše mogućnosti. Zakon treba ići u dalju proceduru i Vlada fBiH i Parlament imaju svoje nadležnosti", poručio je Bukvarević koji očekuje da će Vlada usvojiti prijedlog zakona i uputiti ga u Parlament FBiH.

Resorni ministar je prokomentarisao i poruku demobilisanih boraca da bi opet mogli izaći na ulice ukoliko se ne zakaže sjednica Zastupničkog doma do srijede 27. juna.

"Za to treba pitati Jelku Miličević, Veska Drljaču i premijera Fadila Novalića koji je van države. Oni čine kolegij. Ministrica finansija Jelka Miličević nije dala svoje mišljenje. Pozivam demobilisane borce da posjete i dopremijere Vlade FBiH. Ja sam podržao ovaj zakon i poslao ga u proceduru", rekao je Bukvarević.

Bivši borci su direktno prozvali i članove Predsjedništva BiH odnosno lidere SDA i HDZ-a kazavši da oni trebaju "narediti svojim satelitima da zakažu sjednicu". Bukvarević ističe da je on prije 2,5 godine stavio zakon o pravima demobilisanih boraca u proceduru.

"Ministrica iz HDZ-a Jelka Miličević je svaki put dala negativno mišljenje. Borce nikada nisam čuo da su nju prozvali, a napadaju federalnog ministra koji je do zadnje marke stavio na raspolaganje borcima. Isplata za prošlu godinu je iznosila 99,7 posto, a to niti jedno prethodno Ministarstvo nije uspjelo odgovorno tvrdim", izjavio je Bukvarević.

On je istakao da Savez demobilisanih boraca i Jedinstvena organizacija boraca podržavaju zakon i da su učestvovali u njegovoj izradi.

"Djelovanje dijela demobilisanih boraca koji ruše zakon očigledno je u funkciji pravljenja nereda i nekakvih drugih projekata. Što se mene tiče, postoji apsolutna podrška da zakon što prije bude usvojen u Parlamentu FBiH", zaključio je Salko Bukvarević.

Na pitanje da li HDZ, odnosno kadrovi te stranke, opstruišu donošenje zakon, Bukvarević je kazao da je do sada tako bilo.