|

Bugojno: Usvojen Prijedlog odluke o tarifama komunalnih taksi

Bugojno: Usvojen Prijedlog odluke o tarifama komunalnih taksi
0
F
FENA
29.1.2013. u 09:11
0
komentara
0

dijeljenja
Bugojno: Usvojen Prijedlog odluke o tarifama komunalnih taksi Foto: Bug.ba
Kasno sinoć u Bugojnu je okončana još jedna "maratonska" sjednica Općinskog vijeća.
Iscrpljujuća i na momente veoma žučna rasprava vođena je o Prijedlogu Odluke o tarifama komunalnih taksi na području općine Bugojno, čiji je predlagač Služba za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu.

Riječ je, kako se čulo, o obavezujućoj odluci koja je napravljena u skladu sa zakonom i koja je u formi nacrta jednoglasno usvojena od OV-a Bugojno sredinom jula prošle godine.

Prijedlog je dobio potreban broj glasova, a njime je predviđeno da maksimalne iznose komunalnih taksi plaćaju distributeri nafte i naftnih derivata, preduzeća koja se bave primarnom i sekundarnom preradom drveta, proizvodnjom i preradom duhana, alkoholnih pića i piva.

Maksimalni iznosi komunalnih taksi predviđeni su za oblast telekomunikacija, poštankih usluga, organiziranja igara na sreću te proizvodnje i distribucije električne energije.

S druge strane, podržan je prijedlog da se za pedeset posto umanji iznos komunalne takse za trgovce na pijaci, vlasnike trgovina na malo i samostalnih zanatskih radnji.

Ostali obveznici plaćat će komunalnu taksu u omjeru od 30 posto od maksimalno predviđenog iznosa, s tim da je odlukom regulirano plaćanje samo u mjesecima aktivnog poslovanja.

Svi oni koji prvi put pokreću privrednu ili uslužnu djelatnost bit će oslobođeni plaćanja komunalne takse u prvoj godini poslovanja.

Između ostalog, na sjednici je prihvaćen prijedlog odluke da Općina Bugojno u 2012/2013. dodijeli 250 stipendija, uz izmjenu po kojoj će broj stipendija nevladinim organizacijama biti smanjen sa 12 na sedam. Preostalih pet stipendija ići će studentima pete i šeste godine.

Usvojeni su izvještaji o poslovanju u 2011. JU Centar za socijalni rad Bugojno i JU Dom zdravlja Bugojno, za razliku od izvještaja JP Veterinarska stanica Bugojno, koji nije dobio potrebnu podršku vijećnika.

Izvještaji JKP Vodovod i kanalizacija, JP Radio-televizija Bugojno i JU Opća bolnica nisu ni razmatrani, jer nisu bili potpisani od predsjednika Upravnog ili Nadzornog odbora što je, shodno ranijem zaključku Općinskog vijeća, bio uvjet da se oni razmatraju.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.