Nakon "maratonske" sjednice
0

Bugojno: Usvojen Prijedlog odluke o tarifama komunalnih taksi

FENA
Foto: Bug.ba
Foto: Bug.ba
Kasno sinoć u Bugojnu je okončana još jedna "maratonska" sjednica Općinskog vijeća.

Iscrpljujuća i na momente veoma žučna rasprava vođena je o Prijedlogu Odluke o tarifama komunalnih taksi na području općine Bugojno, čiji je predlagač Služba za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu.

Riječ je, kako se čulo, o obavezujućoj odluci koja je napravljena u skladu sa zakonom i koja je u formi nacrta jednoglasno usvojena od OV-a Bugojno sredinom jula prošle godine.

Prijedlog je dobio potreban broj glasova, a njime je predviđeno da maksimalne iznose komunalnih taksi plaćaju distributeri nafte i naftnih derivata, preduzeća koja se bave primarnom i sekundarnom preradom drveta, proizvodnjom i preradom duhana, alkoholnih pića i piva.

Maksimalni iznosi komunalnih taksi predviđeni su za oblast telekomunikacija, poštankih usluga, organiziranja igara na sreću te proizvodnje i distribucije električne energije.

S druge strane, podržan je prijedlog da se za pedeset posto umanji iznos komunalne takse za trgovce na pijaci, vlasnike trgovina na malo i samostalnih zanatskih radnji.

Ostali obveznici plaćat će komunalnu taksu u omjeru od 30 posto od maksimalno predviđenog iznosa, s tim da je odlukom regulirano plaćanje samo u mjesecima aktivnog poslovanja.

Svi oni koji prvi put pokreću privrednu ili uslužnu djelatnost bit će oslobođeni plaćanja komunalne takse u prvoj godini poslovanja.

Između ostalog, na sjednici je prihvaćen prijedlog odluke da Općina Bugojno u 2012/2013. dodijeli 250 stipendija, uz izmjenu po kojoj će broj stipendija nevladinim organizacijama biti smanjen sa 12 na sedam. Preostalih pet stipendija ići će studentima pete i šeste godine.

Usvojeni su izvještaji o poslovanju u 2011. JU Centar za socijalni rad Bugojno i JU Dom zdravlja Bugojno, za razliku od izvještaja JP Veterinarska stanica Bugojno, koji nije dobio potrebnu podršku vijećnika.

Izvještaji JKP Vodovod i kanalizacija, JP Radio-televizija Bugojno i JU Opća bolnica nisu ni razmatrani, jer nisu bili potpisani od predsjednika Upravnog ili Nadzornog odbora što je, shodno ranijem zaključku Općinskog vijeća, bio uvjet da se oni razmatraju.