{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bugojno: Sud deložirao humanitarnu organizaciju, načelnik obećao rješenje

7.10.2015. u 22:13
6
27
Bugojno: Sud deložirao humanitarnu organizaciju, načelnik obećao rješenje
6
Humanitarno udruženje Đerđef iz Bugojna, koje se bavi prikupljanjem pomoći za one kojima je to potrebno, prema odluci Općinskog suda Bugojno morat će u što skorijem roku napustiti svoje prostorije zbog duga od 2.629,20 KM.
Iako je logično da budete deložirani ukoliko ne plaćate kiriju ili neki vid naknade za unajmljeni prostor, u ovom slučaju priča je malo drugačija. Naime, Đerđef je udruženje koje se bavi izradom brojnih tradicionalnih predmeta, narodnih nošnji ali možda i najvažnije, humanitarnim radom. To udruženje koristi prostorije koje pripadaju općini Bugojno.

Prema riječima Šide Kalbić, koja je rukovoditeljica udruženja, dosadašnja saradnja s Općinom zasnivala se na usmenom dogovoru.

"Prvu godinu smo platili 300 KM kirije, a poslije smo plaćali po 150 KM. Jednom sam čak i podigla kredit da bismo platili kiriju. Poslije smo obavijestili načelnika da nemamo novca da platimo, a načelnik nam je rekao da nema problema i da ne brinemo. Ovo udruženje ima blizu 1.700 članova širom BiH, pa čak i iz inozemstva. Članarinu koja iznosi 1 KM mi odvajamo za humanitarne akcije", istakla je za Klix.ba Šida Kalbić.

"Tužno i žalosno je da mi moramo prositi iz prostora koji nam je naša općina donirala. Ja jesam napravila ugovor da plaćamo prostoriju, ali kada sam god otišla kod načelnika i rekla da nemam novca da platim ovaj prostor on je rekao da ostanemo, ali sada je odjednom došla odluka da moramo platiti sav dug. Svaku marka koju sakupimo mi dajemo za bolesne i njihovo liječenje i neću nikada dozvoliti da uzmem taj novac i platim kiriju", istakla je Kalbić.

Svi članovi Đerđefa su ogorčeni ovom odlukom Suda jer je udruženje do sada organiziralo mnoge uspješne humanitarne akcije.

S druge strane, u razgovoru za Klix.ba načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić ističe kako se radi o jednom nesporazumu između Suda i Općine Bugojno.

"Udruženje Đerđef nikada neće biti deložirano i mi smo pred iznalaženjem rješenja. Mi svake godine produžavamo ugovor i ove godine ćemo ga produžiti. Oni će ostati u svojim prostorijama dokle god to budu željeli. U suštini, Sud je isporučio tu odluku da ne bi došlo do zastare predmeta. A sve finansijske troškove plaćanja zakupa riješit će Općina", zaključio je načelnik Ajkunić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: