BiH
26

Bugojno: Potvrđeno prisustvo više bolesti prenosivih s životinje na čovjeka

FENA
Tim doktora veterinarske medicine JP "Veterinarska stanica“ Bugojno i privatnog Veterinarskog centra "Vrbas“ uradili su zajednički projekt kontrole parazitarnih zoonoza na području ove općine.

Rezultati projekta potvrdili su prisustvo više vrsta bolesti koje su prenosive sa životinje na čovjeka, naglašeno je na pres-konferenciji koja je održana u prostorijama Veterinarske stanice u Bugojnu.

"Devetog jula obavljeno je uzorkovanje fecesa (izmeta) pasa na osamnaest različitih lokacija, uglavnom na javnim površinama, područjima oko školskih objekata i drugim mjestima, gdje je boravak pasa i najprisutniji. Uzorci su poslati na analizu u Zavod za parazitologiju i invazione bolesti Veterinarskog fakulteta Sarajevo, a nakon obavljenih koproloških pretraga dobiveni rezultat je bio pozitivan na infektivne parazite i njihove razvojne oblike", kazao je doktor veterinarske medicine Ajdin Bašić, vršilac dužnosti direktora Veterinarske stanice Bugojno.

Prema njegovim riječima, nalazom je potvrđeno da su psi na području općine Bugojno pozitivni na crijevne parazite Toxocara canis, Giardia dudenalis, Trichuris vulpis i Uncinaria stenocephala, koji su vrlo opasni po zdravlje ljudi.

"Također, kod određenog broja pasa uočene su određene kožne bolesti uzrokovane raznim parazitima, što može ukazivati na potencijalnu opasnost po ljude, jer se mogu prenijeti direktnim kontaktom sa oboljelom životinjom. U tom smislu, obavezni smo informirati građane da, ako njihovi psi pokažu znakove svrbeži, koriste sredstva propisana od veterinara. Inače, svake godine rezultati vakcinacije pasa na bjesnilo sve su lošiji. Zapravo, vakcinacija protiv bjesnila je zakonom propisana i svaki građanin je dužan jednom godišnje dovesti na vakcinaciju svog psa. Zakonom se preporučuje i vakcinacija mačaka na bjesnilo", naglasio je Bašić.

O trenutno prisutnim zoonozama na teritoriji bugojanske općine govorio je doktor veterinarske medicine Elvis Tukar, naglasivši da one predstavljaju „ grupu infektivnih bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama, a mogu se prenijeti sa životinja na ljude i obrnuto“.

"Čovjek se može zaraziti ugrizom ili ogrebotinom, kontaktom sa slinom, izmetom ili mokraćom oboljele životinje. Ljubimci, također, u svom krznu mogu nositi krpelje ili buhe koji mogu biti prenosioci bolesti", istaknuo je.

Prema riječima dr.vet. med. Sanela Alagića rezultati projekta potvrdili su da je migracijom pasa svaka površina praktično potencijalno žarište parazitarnih bolesti, što je zabrinjavajući podatak za veterinarsku struku koja preporučuje redovno uzorkovanje i ispitivanje na javim površinama, sve dok se ne dobiju zadovoljavajući rezultati.

"Naša bi preporuka bila, također, da se na trgovima, parkovima i dječijim igralištima redovno vrši mehaničko čišćenje i dekontaminacija tla. Vijeću roditelja, direktorima svih škola i tehničkom osoblju, preporučujemo da se izvrši mehaničko čišćenje i prekopavanje školskih dvorišta te dekontaminacija tla. U školama, gdje je moguće, trebalo bi popraviti ograde, kapije, kako bi se onemogućio ulazak pasa lutalica u školska dvorišta. Udruženjima građana koja se bave zaštitom pasa lutalica sugeriramo da izvrše registraciju pasa lutalica, te da svi psi putem Veterinarske stanice budu vakcinisani i tretirani protiv unutrašnjih i vanjskih parazita. Preporučujemo, također, kastraciju i sterilizaciju istih. Svi psi koji imaju kliničke manifeste svraba i šuge trebalo bi da budu podvrgnuti liječenju, a za one koji pokazuju agresivnost, da se osigura lokacija i objekti za njihovo udomljavanje", poručio je.