{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bugojno: Ahmetović poručio da je pojačana borba protiv terorizma

F
21.6.2011. u 15:58
0
7
Bugojno: Ahmetović poručio da je pojačana borba protiv terorizma
0
Bugojno: Ahmetović poručio da je pojačana borba protiv terorizma
Sadik Ahmetović
Prevrnut ćemo svaki kamen u državi ako treba da pronađemo one koji na bilo koji način udare na čovjeka i institucije BiH. Nećemo dopustiti da se ubudućnosti ugrozi ničiji život i dovede u pitanje sigurnost građana u BiH, poručio je danas nakon posjete Bugojnu zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović
"Ministarstvo sigurnosti BiH je u periodu od prošlogodišnjeg terorističkog napada na PS Bugojno provelo određene aktivnosti radi sprječavanja terorizma. Napravili smo jedan operativni centar u SIPA-i u okviru kojeg rade sve policijske agencije koje se bave terorizmom i prikupljaju informacije s područja cijele BiH. U proceduri je i Zakon o izmjenama zakona o finansiranju aktivnosti koje namjeravamo provesti", naglasio je ministar Ahmetović.

U zgradi PS Bugojno on se sastao s ministrom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (SBK) Slavkom Sikirićem te razgovarao s Edinom Hindić, policajkom koja je 27. juna 2010. teško ranjena u terorističkom napadu na PS Bugojno i Mersihom Ljubuškić, suprugom rahmetli Tarika Ljubuškića, koji je tog dana poginuo obavljajući časnu policijsku dužnost.

U Bugojnu ministar Ahmetović položio je vijenac na Tarikov mezar na groblju Jaklić, posjetio njegovu majku Aišu te se na kraju susreo s načelnikom Hasanom Ajkunićem.

Na pitanje novinara mogu li građani SBK-a biti sigurni s obzirom na skorašnje održavanje vjerskih manifestacija u Podmilačju kod Jajca i Ajvatovici u Pruscu ministar unutrašnjih poslova SBK-a Slavko Sikirić kazao je da ne postoje saznanja da bi se teroristički napad od prošle godine mogao ponoviti te da sve službe MUP-a rade svoj posao, poduzimajući aktivnosti na otkrivanju u sprječavanju eventualnog akta terorizma.

Ministar Sikirić je najavio i skorašnje imenovanje prvog čovjeka Policijske uprave Bugojno na poziciju koja je upražnjena već godinu na način da se "stvari slože onako kako će biti najbolje za sve građane Bugojna".

U Sudu BiH u toku je suđenje osumnjičenima za teroristički napad u Bugojnu u kojem je smrtno stradao policajac Tarik Ljubuškić i teško ranjena policajka Edina Hindić.

Tužilaštvo BiH tereti Harisa Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića da su 27.juna prošle godine u Bugojnu počinili teroristički čin i nanijeli veliku štetu BiH, pri čemu je s umišljajem ubijena jedna osoba.

Emin Osmanagić, Haris Špago i Nedžad Keško optuženi su da su pomogli počiniocu nakon što je počinio krivično djelo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: