BiH
10

Budžeti u BiH progutali 11,7 milijardi KM, za Zemaljski muzej ništa

FENA
Zemaljski muzej BiH (Foto: Davorin Sekulić, Klix.ba)
Zemaljski muzej BiH (Foto: Davorin Sekulić, Klix.ba)
Godišnje se u Bosni i Hercegovini kroz budžete potroši 11,7 milijardi KM javnog novca. Na plate i naknade zaposlenih u javnom sektoru potroši se 3,3 milijarde KM. Uz to za materijal i usluge potrebne za rad javnog sektora izdvoji se dodatnih 2,1 milijarda KM, podaci su Centara civilnih inicijativa (CCI).

Za socijalna davanja izdvoji se 4,3 milijarde KM. Tako se u startu potroši 84 posto budžeta iz 2011. godine i uvijek nedostaje sredstava za elementarne javne usluge, navodi CCI.

Budžetski deficit je stalan, a zaduživanje BiH raste, pa zaduženje po stanovniku u zemlji iznosi oko 2.700 KM.

"Ova ogromna količina novca najčešće se potroši netransparentno. Ne troši se ni racionalno, a ni odgovorno. Od 10 KM budžetskih prihoda, devet maraka uzeto je od građana po osnovu različitih poreza, doprinosa, taksi i kazni. Ukupan vanjski dug je oko sedam milijardi KM, za čiju će otplatu trebati više od 20 godina" kazao je na konferenciji za medije projekt menadžer CCI-a Adis Arapović.

"Kao što je rečeno ukupna potrošnja u 2011. godini bila je 11,7 milijardi KM a prikupljeno je u budžete 11,3 milijarde KM. Dakle, napravljen je gubitak od 400 miliona KM i to se jedino može riješiti kreditnim zaduživanjem", objasnio je.

"Zbog ovakvog pristupa, budžeti u BiH, su neodrživi. Ne mogu biti razvojni i tretiraju se kao izborni plijen i služe primarno za finansiranje birokratije i prividnog socijalnog mira. Borba na političkoj sceni BiH svodi se na borbe za budžetski novac. Uloga Predsjedništva BiH po Ustavu da predlaže budžet parlamentu BiH, ali to se nije desilo u prethodnih nekoliko godina. U Predsjedništvu BiH nema niko stručan koji bi se bavio budžetom u BiH, iako Predsjedništvo formalno predlaže budžet", kazao je Arapović.

Predstavljanje analize budžeta za 2011. godinu nije slučajno održano u Zemaljskom muzeju. Ova državna ustanova zatvorena je više od godinu dana, jer je za jednogodišnji rad muzeja potrebno osigurati 1,4 miliona KM, ili 0,15 posto budžeta institucija BiH.

"Još jednom tražimo adresiranje odgovornosti za katastrofalno stanje u kojem se nalazi Zemaljski muzej i nacionalna kultura zbog neodgovorne politike", poručuju iz CCI.