Rasipništvo u APOSO-u
324

Budžet potrošen na plate i zakup umjesto na obrazovanje

SRNA
Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) sa sjedištem u Mostaru i područnim kancelarijama u Banjoj Luci i Sarajevu prošle godine potrošila je čak 188.858 KM za iznajmljivanje poslovnih prostorija i parkinga, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem izdanju.

Sagovornik "Nezavisnih", koji je želio da ostane anoniman, ističe da institucije nemaju ograničenja u pogledu cijene i veličine zakupa poslovnog prostora, što je slučaj i sa APOSO.

"Zato većina unajmljuje najreprezentativniji prostor, koji je najčešće u suprotnosti sa potrebama i poslovnim aktivnostima", kaže taj sagovornik.

Agencija čija je nadležnost uspostavljanje standarda znanja, ocjenjivanje postignutih rezultata i razvoj zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, te druge stručne poslove u području standarda znanja i ocjene kvaliteta obrazovanja za plate je potrošila 839.177 KM.

Kada se na taj iznos doda 108.754 KM naknada za prevoz, smještaj, odvojeni život, topli obrok i regres, jasno je da je najveći dio budžeta koji za prošlu godinu iznosi 1.572.052 KM potrošen na plate i naknade.

U Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture RS smatraju da je većina agencija na nivou, pa i APOSO "tvorevina za trošenje državnog novca i zapošljavanja ljudi, a da se u njima ništa ne radi".

Agenciji se zamjera i trošenje 105.990 KM za ugovorene usluge, a najveći dio tog iznosa isplaćen je sedmočlanom odboru ove agencije, ukupno 54.000 KM. Najveću naknadu ima predsjednik tog stručnog tijela koji za svoj angažman mjesečno dobija 800 KM, njegov zamjenik 700, a ostali članovi po 600 KM.

Prema izvještaju revizije, za telefonske i poštanske usluge tokom prošle godine potrošeno je 21.448 KM, a od tog iznosa skoro petina, odnosno 4.133 KM, otišlo je na plaćanje mobilnih telefona direktorice i njena dva zamjenika.

Za upotrebu službenih vozila lani je potrošeno 15.758 KM, odnosno 4.244 KM više nego u 2010. godini.