Utvrđen rebalans
11

Budžet Kantona Sarajevo uvećan za 82 miliona KM

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo je po hitnom postupku povećala budžet za 2018. godinu u iznosu od 82 miliona konvertibilnih maraka, a na prijedlog premijera Adema Zolja.

U Skupštini KS 19 poslanika je glasalo za prijedlog, 12 je bilo protiv dok niko od prisutnih nije bio suzdržan.

Usvojeni Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu možete pročitati ovdje.

Predstavnici opozicije su tokom rasprave ukazivali na, kako tvrde, nelogične preraspodjele sredstava optužujući Vladu, odnosno ministarstvo finansija, da povećanje budžeta po hitnom postupku nema svrhu osim one predizborne.

Podsjećamo, ukupni prihodi, primici i finansiranje Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu, usvojenog u decembru 2017. godine, iznosili su 769.080.000 KM, a isti toliki bili su i rashodi, izdaci i pokriće deficita.

Prema novom prijedlogu izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo ukupni prihodi, primici i finansiranje povećavaju se, usljed povećanih prihoda od poreza, na 851.680.835 KM. Toliki su i rashodi, izdaci i pokriće deficita.

Konstatirano je da se ukupni prihodovni potencijal u odnosu na prvobitni Budžet KS za 2018. godinu povećao za 82.600.835 KM, a to je rezultat povećanja poreza na dobit i poreza na dohodak, očekivanog povrata sredstava od neutrošenih projekta iz prethodnih godina, kao i sredstava koja su u proteklom periodu 2018. godine zaključcima Vlade KS, a u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta KS unesena u prihodovnu i rashodovnu stranu Budžeta KS za 2018. godinu.

Uvidom u ostvarene prihode od 1. januara do 21. maja ove godine, konstatovano je da je iskazani rast prihoda od poreza na dobit u dostavljenim projekcijama evidentan jer je u odnosu na isti period 2017. godine ostvareno za 6,9 miliona KM više.

Izmjene Budžeta obuhvataju nove projekte ili povećanje postojećih pozicija, potom prestruktuiranje rashodovne strane Budžeta u dijelu bruto plaća i doprinosa, jer su sredstva za novu osnovicu od 295 KM za policijske službenike i 290 KM za ostale budžetske korisnike amandmanskim djelovanjem predviđene Tekućom rezervom donošenjem Budžeta KS za 2018. godinu. Također je tu i unos razgraničenih sredstava, unos neplaniranih sredstava (sopstvenih prihoda, donacija, transfera i namjenskih prihoda), kao i preraspodjela sredstava unutar i između budžetskih korisnika.