Kanton Sarajevo
0

Budimlić: Neće biti smanjenja plata policijskim službenicima

FENA
Muhamed Budimlić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Muhamed Budimlić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Novi zakon o platama policijskih službenika ima za cilj usaglašavanje zakonskih odredbi s federalnim zakonom, a donosi stabilizaciju plata u policiji, kazao je novinarima ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić nakon što je Skupština KS na današnjoj sjednici u javnu raspravu uputila Nacrt zakona o platama policijskih službenika.

Budimlić tvrdi da će plate policijskih službenika ostati na istom nivou uz mogućnost povećanja ukoliko dođe do poboljšanja ekonomske situacije u KS, putem osnovice plate.

Zakonom će se, dodaje ministar, smanjiti broj tužbi uposlenika policije pred sudovima kada su u pitanju jubilarne nagrade, topli obrok itd, a tako će se smanjiti pritisak na pravobranilaštvo i institucije kantona.

  • Zakonom se garantira isplata plata po kojeficijentima istim kao na federalnom nivou, garantira se isplata nakanada prekovremenog rada i noćnog rada, isplata po osnovu rada u dane praznika i vikenda, naglašava ministar.

Na kraju je izrazio nadu da će u toku javne rasprave regulirati sva sporna pitanja, te ponovio da plate definitivno neće biti smanjene.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije KS Nedžib Đozo ponovio je da je najveći problem s ovim zakonom predviđeno smanjenje plata što policija ne može prihvatiti, ali da je na sjednici rečeno da do toga neće doći.

U Sindikatu smatraju da policajac mora biti nagrađen za svoj rad, ali i adekvatno obučen kako bi mogao zaštiti građane, a pri tome ne traže povećanje plata iako, kako tvrde, na to imaju pravo budući da je životni standard toliko porastao dok je plata policajca 777 KM.

Đozo objašnjava da ukoliko je u Federaciji BiH osnovica 315 KM, u KS-u će osnovica biti deset posto niža. Ako u Federaciji sada bude smanjenje osnovice na 290 KM, u KS-u će biti 260 KM, što je automatsko smanjenje.

  • Vlada KS trebala bi se tada zapitati da li će policija mirno gledati na to ili će svoja prava tražiti na ulici. Ovo nije Posavski kanton gdje četiri mjeseca policija svoja prava traži na ulici umjesto da radi svoj posao, kaže Đozo, podsjećajući da su u Sarajevu brojna javna zbivanja, kao što su utakmice, međunarodne posjete itd.

Konačni tekst zakona bit će predložen zastupnicima nakon što bude okončana petnaestodnevna javna rasprava.