{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budimir i Moore: Dogovoriti se o primopredaji vlasti u SBK

S
19.7.2011. u 14:45
0
3
Budimir i Moore: Dogovoriti se o primopredaji vlasti u SBK
0
Budimir i Moore: Dogovoriti se o primopredaji vlasti u SBK
Roderick W. Moore
Skupština Srednjobosanskog kantona treba da pozove ministre iz prethodne Vlade i da se sa njima dogovori o primopredaji vlasti, u skladu sa stavovima OHR-a, izjavio je danas predsjednik Federacije BiH (FBiH) Živko Budimir tokom susreta sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Roderickom Mooreom.
Iz kabineta predsjednika FBiH saopšteno je da je tokom sastanka Budimira i Moorea bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na pitanja koja se odnose na formiranje vlasti u Srednjobosanskom kantonu.

Sagovornici su se saglasili da je od izuzetne važnosti uspostavljanje dijaloga među političkim strankama u Srednjobosanskom kantonu, te njihovo zajedničko i konstruktivno djelovanje, s ciljem zaštite zakonskih procesa do konačne odluke Ustavnog suda FBiH.

"U potpunosti uvažavam stavove OHR-a iznesene u pismu visokog predstavnika Valentina Incka predsjedavajućem Skupštine Srednjobosanskog kantona Nikoli Simiću i ostalim funkcionerima u Vladi tog kantona, kojima Inzko poziva na poštivanje Ustava i zakona", rekao je Budimir.

On je naveo da je pridržavanje uputstva navedenih u pismu od vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda u BiH.

"Potrebno je postupiti prema uputstvima koja su, prije svega, razborita i dobronamjerna", rekao je Budimir.

Ambasador Moore naglasio je da je OHR svim stranama obrazložio ustavnu situaciju, te je izrazio nadu da će stranke postići politički dogovor.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je 14. jula rukovodstvu Skupštine Srednjobosanskog kantona uputio pismo u kome se navodi da se odluka o imenovanju kantonalne Vlade ne može smatrati usvojenom.

"Na Ustavnom sudu FBiH je da donese odluku o prihvatljivosti i osnovanosti zahtjeva koji mu je podnesen. Međutim, jasno je da - dok ne donese odgovarajuća odluku o ovom pitanju - odluka o imenovanju članova Vlade Srednjobosanskog kantona ne može se smatrati usvojenom, niti je mogla stupiti na snagu'', navodi se u Inzkovom pismu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: