|

Bubrežni bolesnici se uz zahtjeve isključili s dijalize: Želimo živjeti!

Bubrežni bolesnici se uz zahtjeve isključili s dijalize: Želimo živjeti!
231
M. N.
30.10.2019. u 12:48
42
komentara
231

dijeljenja
1/10 Foto: T.S./Klix.ba
2/10 Foto: T.S./Klix.ba
3/10 Foto: T.S./Klix.ba
4/10 Foto: T.S./Klix.ba
5/10 Foto: T.S./Klix.ba
6/10 Foto: T.S./Klix.ba
7/10 Foto: T.S./Klix.ba
8/10 Foto: T.S./Klix.ba
9/10 Foto: T.S./Klix.ba
10/10 Foto: T.S./Klix.ba
Bubrežni bolesnici iz Federacije BiH, koji protestuju danas u Sarajevu, isključili su se s dijalize dok Vlada FBiH ne sazove hitnu tematsku sjednicu s jednom tačkom, a to je dijaliza i transplantacija u FBiH.
Predstavnici bubrežnih bolesnika predstavili su četiri zahtjeva i poručili da neće ići odavde dok ne dobiju garancije da će problemi zbog kojih su osuđeni na smrt biti riješeni.


"Nismo znali šta da radimo više. Proteklih mjeseci smo imali prepiske sa svim relevantnim institucijama koje rade u programu transplantacije, ali nismo dobili konkretne odgovore. Odgovornost prebacuju s jednih na druge, a optuživali su i nas iz udruženja i donorske mreže da ne radimo svoj posao", kazala je potpredsjednica Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Predsjednica istog udruženja u Kantonu Sarajevo Amela Šiljević kazala je kako je život ovih pacijenata sveden na dijalizu koja traje 20 i nešto godina umjesto da to bude prelazna faza do transplantacije.

"Pacijenti su osuđeni na život na dijalizi. Tražili su da se isključe zbog katastrofalne situacije, jer više od 75 posto aparata treba promijeniti. Ne idemo dok se ne ispune naši zahtjevi, a prvi je da se sazove hitna tematska sjednica Vlade FBiH", kazala je Šiljević.

Od Vlade FBiH traže da naredi KCUS-u obnovu rada na transplantaciji organa, da naredi UKC Tuzla povećanje broja transplantacija, a da s direktorom UKC Mostar sagledaju mogućnosti eksplatacije i transplantacije organa. Za provođenje ovog zahtjeva Vladi FBiH, Ministarstvu zdravstva FBiH i direktorima kliničkih centara dali su rok od 60 dana.

Traže od direktora kliničkih centara i drugih bolnica u kojima su imenovani transplantacijsko-eksplantacijski koordinatori da narede istim da predano i ozbiljno rade svoj posao. Ukoliko se to ne desi, upozoravaju da će tražiti smjenu federalnog ministra zdravstva, direktora kliničkih centara i svih koordinatora. Dali su im rok od 60 dana.

Treći zahtjev je poboljšanje uvjeta za hemodijalizu i zamjenu svih dotrajalih aparata u svim dijaliznim centrima u FBiH.

"Tražimo da Vlada FBiH izvrši pritisak na osnivače dijaliznih centara i pomogne u zanavljanju aparata od kojih 75 posto ne zadovoljava kriterije za upotrebu te poveća broj stručnog kadra u HD centrima. Tražimo od Vlade i Ministarstva zdravstva da povećaju količine lijekova s esencijalne liste (Renvela, Zemplar i uvrštavanje Mimpara na listu)", navodi se.

Traže i da se kod javnih nabavki ne mijenjaju imunosupresivne terapije transplantiranim pacijentima kod kojih se prema dotadašnjim nalazima pokazala kao odgovarajuća te da, ako je potrebno, u tu svrhu urade izmjene Zakona o javnim nabavkama.

Poručili su kako ih ne zanimaju izgovori, jer umjesto automobila koji vrijede milione mogu popraviti aparate za dijalizu. Upozorili su kako je u jednoj godini preminulo 400, a da je u 2019. godini od 700 pacijenata koji trebaju transplantaciju, transplantirano samo sedam.

"Umiremo polako, ali sigurno", zaključili su bubrežni bolesnici.
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...