|

Bubrežni bolesnici danas dolaze u Sarajevo i isključuju se s dijalize

Bubrežni bolesnici danas dolaze u Sarajevo i isključuju se s dijalize
67
M. N.
30.10.2019. u 08:16
22
komentara
67

dijeljenja
Bubrežni bolesnici danas dolaze u Sarajevo i isključuju se s dijalize S ranijih protesta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Veliki broj bubrežnih bolesnika stići će danas u Sarajevo gdje će ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu održati proteste zbog neprovođenja Izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u punom kapacitetu.
Poručili su kako svake godine veliki broj ovih pacijenata umire, jer je transplantacija sve manje, iako postoje svi uvjeti, a 75 posto aparata za dijalizu nije ispravno.

Razočarani su i osjećaju se napuštenim, a prema riječima predsjednika Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislava Žuljevića sumnjaju da se svjesno rade opstrukcije s ciljem ostvarivanja profita na njihovoj muci i nevolji.

Protesti počinju u 12 sati ispred kapije za pacijente. Na druge lokacije nisu željeli ići jer, kako kažu, ne žele da ometaju građane Sarajeva u svakodnevnom životu. Ipak se nadaju da će doći do reakcije i da će se na ovom polju konačno napraviti pomak koji bi za njih značio život.

Dvije godine nakon održanih protesta u Sarajevu i isključenja s dijalize, kada je Parlament FBiH usvojio Izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva, situacija se pogoršala. Ne žele više da umiru.

"Mi kao udruženje nismo pozvali na to, to su sami pacijenti odlučili, ne želimo da neko umre. Situacija je teška. Imamo sve predispozicije da se rade transplantacije - i ljekare, novac, koordinatore, transplantacijske timove, kliničke centre i zakon, a ne radimo ih. To aludira na to da neko svjesno opstruira i mi sumnjamo da ima nečasnih radnji gdje se ljudi šalju vani kako bi drugi 'ušićarili' nešto od toga", rekao je ranije za Klix.ba Tomislav Žuljević.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...