Sarajevo
153

Brusa-bezistan zatvoren nakon poplava na Baščaršiji: Spomenik kulture pod blatom i vlagom

Piše: Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon jučerašnjeg pljuska u Sarajevu usljed kojeg je poplavio veći dio grada zatvoren je Brusa-bezistan na Baščaršiji u kojem su voda i nanosi blata pričinili veliku štetu.

U sarajevskom monumentalnom objektu izgrađenom davne 1551. godine zatekli smo haotično stanje. Svi podovi prekriveni su blatom i natopljeni vodom, a cijelim prostorom već se počinje širiti miris vlage.

Direktor JU Muzej Sarajevo Mirsad Avdić priča nam kako se ništa nije moglo uraditi da se spriječi voda koja je niz Kovače prema čaršiji tekla kao rijeka.

"Ovo je bilo nešto dosad neviđeno i bilo je nemoguće bilo šta uraditi da se spriječi bujica vode", kaže nam Avdić te dodaje: "Mi ovdje živimo na rijeci Mošćanici koja se evo tu na Baščaršiji ulijeva u Miljacku. Malo se ko od nas sjeti toga. Onda kada se dese obilne padavine, ona ispod nas nabuja i krene izvirati".

Avdića i druge uposlenike JU Muzej Sarajeva zatekli smo ispred Brusa-bezistana, koji djeluje kao depandans Muzeja Sarajevo, kako iznose pojedine eksponate kako bi ih spasili od vlage. Pričaju nam kako od jutros vraćaju turiste koji dolaze sa željom da obiđu bezistan.

"Danas ćemo očisiti podove od blata i drugih nanosa, a onda ćemo otvoriti sve portale i vrata da se prostor isuši. Sreća je što su svi eksponati izdignuti pa voda nije doprla do njih. Međutim, i kada uradimo dezinfekciju, opet nas čekaju problemi. Svi eksponati su na iverici koja se natopila vodom i ona će brzo procvjetati, a u pojedinim dijelovima imamo drvene podove koji su bili pod vodom i vjerovatno će se početi dizati", zabrinut je Avdić.

Voda je jučer, priča nam radnica u bezistanu, gotovo potopila i vrijednu Maketu stare Baščaršije koja prikazuje objekte iz 18. stoljeća. Uposlenici su se borili sačuvati i maketu Begove džamije iz 1932. godine.

Nije poznato kada bi Brusa-bezistan ponovo mogao početi raditi, ali sigurno je kako bi sanacija cjelokupne štete mogla potrajati.

Podsjećamo, Brusa-bezistan oštećen je tokom opsade Sarajeva devedesetih godina, a nakon sanacije u njega je smještena stalna postavka Muzeja Sarajevo koja prezentira područje Sarajeva od prethistorije, 5500. p.n.e. perioda antike, srednjeg vijeka, osmanskog perioda i austrougarske uprave, sve do početka Prvog svjetskog rata. Ovaj objekt inače je izgradio Rustem-paša Opuković, veliki vezir Sulejmana Veličanstvenog.