Intervju
9

Bruce Berton: Svjesni smo informacija o izbornim prevarama, institucije moraju djelovati

Piše: A. Dučić
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton pozvao je institucije u BiH da se uključe i objasne javnosti informacije o tome da 250.000 birača ne posjeduje ličnu kartu.

U intervjuu za Klix.ba prvi čovjek OSCE-a u našoj zemlji prokomentirao je obilje informacija o izbornim prevarama i manipulacijama te činjenicu da postoji velika razlika između podataka u evidencijama Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) i Centralne izborne komisija (CIK)

''Svjesni smo tvrdnji o izbornim prevarama i pozivamo sve građane da prijave nadležnim institucijama ukoliko sumnjaju na bilo kakvu prevaru. Jedna od pretpostavki kojima se osiguravaju fer i transparentni izbori te sprečava izborna prevara, jeste i jačanje procesa vođenja i ažuriranja biračkog spiska. Nadležne institucije – IDDEEA, CIK, ministarstva unutrašnjih poslova i općinski matični uredi, mogu pojasniti šta znači ova razlika u brojkama", kazao je Berton za Klix.ba

A da li vas je iznenadila informacija o hiljadama preminulih osoba na biračkim spiskovima? Te prijave o krađama identiteta su podnesene Tužilaštvu BiH.

Organiziranje fer i transparentnih izbora zahtjevan je i kompliciran zadatak koji zahtijeva punu predanost i koordinaciju svih institucija. Kada je riječ o biračkom spisku, zajednička je odgovornost IDDEEA-e, CIK-a, ministarstava unutrašnjih poslova i općinskih matičnih ureda da ažuriraju i vode birački spisak. Tokom 2017. i 2018. godine CIK je intenzivno radio sa svim općinama kako bi osigurao tačnost biračkog spiska, a zahvaljujući tome, sa biračkog spiska izbrisano je gotovo 5.000 preminulih osoba. Međutim, odgovornost za brisanje preminulih osoba ne pripada CIK-u. I Misija OSCE-a u BiH i Izborna posmatračka misija ODIHR-a su svjesni ovih navoda i pažljivo pratimo razvoj događaja.

ODIHR je specijalizovana institucija OSCE-a čije nadležnosti uključuju posmatranje izbora. Ukoliko postoje nepravilnosti u vezi s ovim procesom, pozivamo sve da takve nepravilnosti prijave bez odgađanja. Izborna posmatračka misija ODIHR-a također želi da bude informisana o žalbama i neregularnostima. CIK i Tužilaštvo BiH bi trebalo da, po primljenim prijavama, postupe efektivno i efikasno.

Imajući u vidu sve navedeno, kako možemo reći da ćemo imati fer izbore 7. oktobra? Šta Misija OSCE-a u BiH može uraditi?

Procjenu o izbornom procesu dat će Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Misija OSCE-a u BIH pomaže institucijama BiH i njenim zakonodavnim tijelima da provedu preporuke koje ODIHR izdaje nakon okončanja rada njihove izborne posmatračke misije.

Uz sve navedeno treba istaći i to da stalno dolazi do malih pomaka naprijed. Nedavno je, uz podršku Misije OSCE-a u BiH i niza međunarodnih donatora, CIK uveo u upotrebu prozirne glasačke kutije, proveo obuku članova općinskih izbornih komisija o pravilnoj provedbi izbornog procesa te izvršio unapređenje postojećeg softverskog rješenja. Također smo organizirali okrugli sto kojem su prisustvovali predstavnici svih organizacija koje se bave vođenjem biračkog spiska, konkretno, predstavnici IDDEEA-e, CIK-a, ministarstava unutrašnjih poslova i općinskih matičnih ureda, te s njima razgovarali o vođenju i ažuriranju biračkog spiska.

Ostala poboljšanja moguće je ostvariti donošenjem izmjena i dopuna Izbornog zakona, ali čak je i proces uvođenja tehničkih poboljšanja u interesu jačanja sigurnosti i transparentnosti izbora zaustavljen zbog nemogućnosti postizanja dogovora u vezi s odlukom Ustavnog suda u predmetu Ljubić iz 2016. godine, i da budem iskren, nedostatka političke volje za rješavanje tog problema.

Dopustite da citiram vašu nedavnu poruku s Twittera: ''Veličanje ratnih zločinaca? Zagovaranje osvete umjesto pravde? Kako će to popraviti ekonomsku situaciju, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje? Kandidati, molimo vas! Vi možete bolje! Razgovarajmo o stvarnim problemima". Ovom porukom pogodili ste samu srž aktuelnih dešavanja u vezi s kampanjom. Uzmemo li u obzir činjenicu da političari u svojim kampanjama koriste ratnu retoriku, kako možemo očekivati da će se nakon izbora početi baviti stvarnim problemima?

Cilj moje poruke bio je da pažnju birača i kandidata usmjeri na pitanja koja imaju utjecaj na njihov svakodnevni život te da ih udalji od zapaljive retorike koju slušamo svakoga dana. Za takvu retoriku zaista nema nikakvog opravdanja. Ona neće stvoriti vaše radno mjesto, bolje obrazovanje za vašu djecu, bolje ceste i infrastrukturu ili zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužujete. Njena je jedina svrha da skrene vašu pažnju sa stvarnih problema koje mnogi političari odbijaju rješavati. Građani ove zemlje zaslužuju više.

Svi znamo koji su stvarni problemi ovdje. Lideri trebaju ponuditi rješenja, a građani svojim glasom iskazati sud o tome koja rješenja im se više dopadaju. Potpuno razumijem da je lako podleći retorici, ali sve vas molim da je zanemarite i razmislite o onome što će dovesti do stvarnih poboljšanja stanja u BiH. Građani zaslužuju lidere koji su spremni raditi u njihovom interesu, a ne one koji manipuliraju osjetljivim temama, u cilju osvajanja političkih poena. Misija OSCE-a u BiH nastavit će istupati u javnosti o ovoj temi.

Plašite li se nemogućnosti implementacije izbornih rezultata zbog nemogućnosti provedbe odluke Ustavnog suda BiH, ali i u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH?

Ovo pitanje ostalo je neriješeno, ali ne možemo prisiliti političare da urade ono što je ispravno, a mi nećemo nametati rješenja. Odgovornost za postizanje kompromisa i pronalaženje rješenja i dalje pripada političarima. Još uvijek nije prekasno za usvajanje zakonskog rješenja i ako se političari budu ponašali odgovorno, još uvijek možemo izbjeći krizu. Nijednom građaninu neće biti bolje ako nakon izbora nastupi kriza.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznio je ozbiljne optužbe na račun ambasadora određenih zapadnih država koje tereti za uplitanje u izbore u RS? Kako vi gledate na to?

Izbori u BiH su unutrašnje pitanje. Ukoliko neka osoba ili organizacija raspolaže konkretnim dokazima o vanjskom uplitanju u izborni proces, te informacije potrebno je odmah dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji BiH.