BiH
0

Brojnim svjedocima BHANSA želi opravdati otkaz blagajniku

Klix.ba
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na pripremnom ročištu, po tužbi bivšeg blagajnika Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) zbog otkaza, tužena Agencija predložila je brojne dokaze.

Advokat BHANSA-e nastoji dokazati da je bivši blagajnik Dejan Pudar bio nesavjestan i koristoljubiv uposlenik, opunomoćenik tužitelja ističe da to nije tema ovog procesa.

Pudar je tužio BHANSA-u zbog, kako tvrdi, nezakonitog otkaza. Agencija je provela disciplinski postupak i Pudara oglasila krivim za težu povredu službene rade dužnosti, nakon čega je uslijedlo rješenje o otkazu ugovora o radu.

Na pripremnom ročištu po tužbi, Pudarov opunomoćenik Jasmir Muratović izjavio je da ostaje kod tužbe i predloženih dokaza. Advokat BHANSA-e Igor Markotić predložio je brojne dokaze.

Markotić je predložio uvid u izvještaj tima za utvrđivanje stanja blagajne, koji je rađen za sporni period, zatim uvid u čitanje blagajničkih izdataka, primitaka, izjava i analitičke kartice za 25 uposlenika BHANSA-e, te je predložio da se svih 25 uposlenika Agencija saslušaju u svojstvu svjedoka na okolnosti potpisivanja blagajničkih primitaka i izdataka.

Također je predložio vještačenje grafologa Alojza Franjića na okolnosti autentičnosti potpisa na blagajničkim dokumentima.

“Predlažem da vještak sačini nalaz na osnovu dokumenata i potpisa navedenih lica, za što se može, ako je potrebno, posegnuti u bazu CIPS-a”, rekao je advokat Markotić.

On je predložio saslušanje Ivice Primorca, Snježane Galić i Sanele Badžak na okolnosti nesavjesnog i nemarnog vršenja povjerenih poslova, zloupotrebe i prekoračenja ovlasti od strane Pudara.

Advokat Muratović je napomenuo da se ovaj postupak ne vodi jer je neko pronevjerio novac, već zato što je Pudar nezakonito dobio otkaz.

“Utvrđivanje radne odgovornosti tužitelja je bez utjecaja na zakonitost odluke koju tužba osporava”, rekao je Muratović.

Prema njegovim riječima, neki od dokaza koje predlaže tužena BHANSA bezrazložno odugovlače proces i čine ga skupljim.

Advokat Markotić je naveo da moraju provesti navedene dokaze kako bi dokazali opravdanost otkaza kojeg su uručili Pudaru.

Sutkinja Nada Papo će odluku o prijedlozima donijeti naknadno, a nastavak pripremnog ročišta zakazan je za 22. februara.

U februaru prošle godine pokrenuta je i krivična istraga o navodima da je iz blagajne BHANSA-e nestao novac, piše BIRN BiH.