Savez udruženja penzionara
0

Brojni penzioneri neće moći plaćati struju ako poskupi

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Općinska i kantonalna udruženja penzionera u Federaciji BiH, te Federalni savez složni su u zahtjevu da cijena električne energije u Federaciji BiH ne smije biti povećana jer bi to, prema njihovom mišljenju, bio strašan udar na ionako male penzije.

U Federalni savez, iz općinskih udruženja stižu najave da brojni penzioneri neće moći plaćati električnu energiju ako ona poskupi, jer u Federaciji ima 226.000 penzionera, a oko 60 posto primaju penziju od 50 do 310 KM.

"Zahtjevamo od Vlade Federacije BiH i FERK-a da ne dozvole povećanje cijena električne energije ni za jednu marku, jer za to po nama nema nikakve ekonomske potrebe. Mi predlažemo da "Elektroprivreda" prije svega mora racionalizovati svoje poslovanje", navodi se u saopćenju Saveza udruženja penzionera.

Oni dodaju da, prema nezvaničnim podacima, u "Elektroprivredi" ima oko 40 posto viška zaposlenih, a plaće inkasanata, poslovođa i drugih su na nivou federalnog premijera i ministara.

"Koliko je nama poznato, Federacija BiH je od Pariškog i Londonskog kluba preuzela sve njihove kredite za velike energetske projekte tako da je jedina Elektroprivreda vjerovatno u svijetu koja nema ni eura kredita za ove namjene. Mi ne prihvatamo njihovu namjeru da iz povećanih prihoda od poskupljenja električne energije grade kapitalne elektroenergetske i rudarske objekte jer je to ekonomski neodrživo i veoma štetno za cijelo društvo", dodaje se u saopćenju.

Također, ocjenjuje se da bi povećanje cijena električne energije uništilo konkuretnost ionako slabe privrede što bi uslovilo pad BDP-a zbog pada industrijske proizvodnje izazvane nelikvidnošću koju će povećanje cijena izazvati.

Ovakve posljedice, upozoravaju iz Saveza udruženja penzionera, uslovile bi umanjen prihod za PIO, a time bi bile ugrožene ionako niske penzije za najugroženiju populaciju društva.

"Naš je prijedlog da se odbije povećanje cijena električne energije, da se to ponovo preispita i u nekom narednom periodu razmotri šta je stvarno realno i objektivno, kada je riječ o povećanju cijena električne energije", navodi Savez udruženja penzionera u FBiH.