Škola za 21.vijek
78

Brojni nastavnici u Sarajevu prijavili trovanje hranom, u toku i inspekcijski pregled

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon pritužbi da su se tokom obuke koju British Council održava za nastavnike i nastavnice, a u okviru programa Škola za 21. vijek, nastavnici otrovali, iz ove organizacije izrazili su iskrenu zabrinutost i žaljenje zbog zdravstvenog stanja učesnika koji su se požalili na stomačne tegobe.

I British Councila kazali su da je na njihov zahtjev u toku inspekcijski pregled restorana koji je angažovan za pripremu obroka za učesnike. Mikrobiološki nalazi očekuju se u ponedjeljak, 18. marta 2019. godine.

"U toku je prvi krug obuka za 278 nastavnica i nastavnika škola uključenih u program Škole za 21.vijek na osam lokacija u BiH, u Sarajevu, Livnu i u Širokom Brijegu, na kojima je učesnicima obezbijeđen obrok. Pristigle informacije sa terena ukazuju na to da se u Kantonu Sarajevo od ranih jutarnjih sati jedan broj učesnika požalio na stomačne tegobe, te da je njih 16 potražilo ljekarsku pomoć u lokalnoj ambulanti, gdje je preporučena upotreba probiotika, nakon čega je većina nastavila sa učešćem na obuci", stoji u saopštenju British Councila.

Kazali su i da su u kontaktu sa svim učesnicima treninga, kako bi pratili njihovo zdravstveno stanje i potrebe za podrškom, te dodali da svim uključenim nastavnicama i nastavnicima stoje na raspolaganju i da su im spremni pružiti svaku podršku u procesu što bržeg oporavka.

U toku je provjera stanja na svim lokacijama, te su u stalnom kontaktu sa nastavnicima, trenerima, koordinatorima i relevantnim institucijama. Dalji postupak biće utvrđen nakon što se dobiju rezultati inspekcijskog pregleda restorana i na osnovu mikrobioloških nalaza.

Restoran koji je pripremao obroke za učesnike, angažovan je preko javnog konkursa i odabran na osnovu važećih propisa uz dokaz da posjeduje urednu dozvolu i potrebne certifikate za rad.

Ranije je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, Saudin Sivro na svom Facebook profilu kako je dobio jako mnogo pritužbi od prosvjetnih radnika da su na ovoj obuci otrovani.

"Poruke nam i dalje pristižu i potvrđuju opravdanost naše zabrinutosti i ogorčenostitako da pozivamo članove Sindikata da brinu o svom zdravlju a ne o stručnom usavršavanju jer su prioriteti jasni", napisao je Sivro i dodao kako će od nadležnih tražiti da se ispita činjenično stanje i sankcionišu odgovorni.