{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brojni građani Mostara učestvovali u izgradnji mekteba "Vrelo znanja“

Piše: Ž. M./Klix.ba
17.5.2015. u 16:16
97
59
Brojni građani Mostara učestvovali u izgradnji mekteba "Vrelo znanja“
97
Danas je nakon nepunu godinu dana od početka radova, u prisustvu velikog broja vjernika, te predstavnika političkog života grada Mostara, HNK-a i Fedarcije BiH, te predstavnika vjerskih zajednica, u kompleksu Šarića džamije svečano otvoren mekteb "Vrelo znanja“ i abdesthana.
Svečanom događaju prisustvovali su, između ostalih, Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja, Šerif Špago, predsjednik skupštine HNK, fra Iko Skoko, gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru, paroh mostarski Radivoje Krulj, bivši muftija mostarski hadži Seid ef. Smajkić i drugi.

O značaju otvaranja ovog objekta govorio je muftija mostarski Salem ef. Dedović, posebno istakavši da će svi zainteresirani, bilo koje da su vjeroispovijesti, ovdje učiti iz vjeronauke, izučavati strane jezike i pohađati kurseve informatike i kaligrafije.

"Mostar je grad vakufa, Mostar je svoju historiju temeljio na vakufima, vakufi su i temelji ovog grada. Mi danas imamo nešto što je na tragu ideje kolektivnih vakufa u gradu Mostaru. Mi se sjećamo rahmetli Hasandedića i mostarskih kadija da su u Mostaru postojali kolektivni vakufi, česmanski vakuf, sirotinjski vakuf i drugi. Danas građani Mostara svih nacionalnosti i vjeroispovijesti, njih ukupno 630 i 30 firmi, te Medžlis islamske zajednice Mostar su ovom gradu i džematlijama naselja Luka podarili jedan kolektivni vakuf koji će koristiti kulturi i obrazovanju i odgoju novih generacija grada na Neretvi“ kazao je u svom govoru muftija mostarski Salem ef. Dedović.

U obnovu ovog objekta, kao i uređenje džamijske avlije, utrošeno je oko 176.000 KM. Vrata mekteba su otvorena za svu djecu Mostara, a ovo je samo još jedno u nizu dobrih djela građana Mostara, koje ostaje da svjedoči o dobročinstvu ljudi ovog grada.

Svima onima koji su pomogli izrgadnju mekteba i abdesthane uručene su zahvalnice i plakete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: