|

Brojne nepravilnosti u samo jednom konkursu Federalnog zavoda PIO

Brojne nepravilnosti u samo jednom konkursu Federalnog zavoda PIO
0
Piše: R. D.
25.4.2019. u 21:37
14
komentara
0

dijeljenja
Brojne nepravilnosti u samo jednom konkursu Federalnog zavoda PIO Foto: M.O./Klix.ba
Zapošljavanja i imenovanja često su najveći problem funkcionisanja javnog sektora kod nas. Jedan primjer iz Federalnog zavoda za penzijsko invalidsko osiguranje sadržava nekoliko drastičnih kršenja proceduralnih pravila bez ikakva objašnjenja.
Federalni zavod MIO/PIO 15. novembra prošle godine raspisao je konkurs za imenovanje na upražnjeno mjesto zamjenika direktora Kantonalne administrativne službe za Hercegovačko-neretvanski kanton u Mostaru. Posljednjeg dana roka 30. novembra konkurs se poništava, a novi raspisuje 14. decembra.

Zanimljivo je da je novoobljavljeni konkurs drastično ublažio kriterije za imenovanje novog zamjenika direktora. Prvi konkurs tražio je najmanje pet godina radnog staža u struci po sticanju fakultetske diplome i najmanje jednu godinu na rukovodećim poslovima. Konkurs koji je objavljen nakon poništenja tog traži najmanje tri godine radnog iskustva te ne traži uopće iskustvo na rukovodećim poslovima.

Pravilnik o radu ovog javnog fonda u svom članu 7. predviđa da "direktor Centralne službe, odnosno direktor kantonalne službe može predložiti da se konkurs poništi i prije donošenja odluke o zaključenju ugovora o radu, ako se izmijene okolnosti zbog kojih je konkurs raspisan, o čemu odluku donosi direktor Federalnog zavoda".

Na naš upit zbog kojih je razloga poništen konkurs za zamjenika direktora Kantonalne administrativne službe HNK u Mostaru te koji su se okolnosti promijenile, dobili smo od FZ PIO/MIO štur odgovor.

"Prilikom objave spomenutog konkursa, a koji je bio zajednički za poziciju direktora Kantonalne administrativne službe za USK te poziciju zamjenika direktora Kantonalne administrativne službe za HNK, napravljena je tehnička pogreška koja se odnosila na poziciju direktora za USK, te je, zbog spomenutog razloga, konkurs poništen", stoji u odgovoru.

Na naš dodatni upit da ako je bila samo tehnička greška zašto je tekst novog konkursa potpuno izmjenjen u odnosu na onaj raniji, posebno u traženim uslovima iz Federalnog zavoda čekamo odgovor već 20 dana.

Ovakvo provođenje konkursnih procedura samo dodatno smanjuje povjerenje javnosti u javni sektor te povećava sumnje u postojanje brojnih drugih vidova nelegalnog poslovanja.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...