Objavljujemo analizu
61

Broj učenika u tuzlanskim školama neumoljivo pada, za četiri godine broj je manji za 451 prvačića

A. K.
Hodnici tuzlanskih škola postaju sve prazniji (Foto: A. K./Klix.ba)
Hodnici tuzlanskih škola postaju sve prazniji (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski kanton, koji je najmnogoljudniji u Federaciji Bosne i Hercegovine, susreće se sa kontinuranim padom broja upisanih učenika u prvi razred osnovne škole, a za četiri godine taj broj je manji za njih čak 451.

Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjoj sjednici je usvojila izvještaj o upisu učenika u prvi razred osnovnih i srednjih škola za aktuelnu školsku godinu. Prema informaciji vidljiv je nastavak trenda smanjenog broja upisa učenika u prvi razred osnovne škole, dok to nije prisutno u prvom razredu srednje škole.

"U prvi razred osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu upisano je 3.555 učenika, što je za 80 manje u odnosu na prethodnu školsku godinu. Postoji trend smanjenja broja učenika, ali on nije drastičan. U prvi razred srednjih škola upisano je 4.036, dok je deveti razred u prošloj školskoj godini završilo 4.007 učenika. Razlika se odnosi na cirkulaciju stanovništva s obzirom na to da su neki učenici s drugih područja upisali srednju školu u TK i obratno", kazao je kantonalni ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović.

Prema informaciji, najveći obuhvat upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola zabilježen je u Tuzli i to njih 886, a zatim slijede Živinice sa 530, Gračanica sa 417, Srebrenik sa 357, Gradačac sa 346, Lukavac sa 300, Kalesija sa 233, Banovići sa 203, Doboj Istok sa 89, Čelić sa 58, Kladanj sa 72, Sapna sa 44 i Teočak sa 20.

"U prve razrede paralelnih osnovnih muzičkih i baletske škole ukupno je upisano 215 učenika. U ovoj školskoj godini u tehničke škole je upisano ukupno 1.877 učenika. U odnosu na broj učenika koji je upisan u tehničke škole, u šest srednjih škola koje obrazuju učenike za medicinsku struku upisano je 515 učenika ili 14.08 posto od ukupnog broja upisanih učenika u prvi razred srednje škole, ili 27,44 posto od ukupnog broja učenika upisanih u tehničke škole", zaključeno je u informaciji.