BiH
1

Broj poginulih u Gazi porastao na 208

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
U nastavku izraelskih zračnih napada na Han Yunus na jugu Pojasa Gaze poginulo je najmanje pet, a ranjeno pet osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi Eshref el-Kudra je za AA kazao da je sa ovim napadom ukupan broj poginulih u izraelskim napadima porastao na 208 i više od 1.525 osoba ranjenih.

Na Zapadnoj Obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Nekoliko dana kasnije, 2. jula, u znak osvete otet je palestinski mladić i istog dana svirepo ubijen. Nakon toga, eskaliraju međusobni napadi, a izraelska vojska 7. jula započenje akciju protiv Palestinaca pod nazivom "Zaštitna linija". 

Evropska komisija ponovila poziv na primirje

Glasnogovornica komesara Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Maja Kocijančić je ponovila poziv na uspostavu primirja na Bliskom istoku.

"Uvjereni smo u ispravnost tog poziva i podržavamo sve inicijative u tom pravcu", poručila je Kocijančić.

Kocijančić je izrazila posebnu zabrinutost zbog stradanja civila i pogoršanja humanitarne situacije u toj regiji. Ona je najavila da će o situaciji u Gazi biti razgovarano i na večerašnjem samitu premijera zemalja članica EU-a u Briselu.

Raketni napad iz Gaze na Beeshevu

Izraelski vojni radio javlja da je iz Gaze prema Beeshevu ispaljeno deset raketa, od kojih je šest presretnuto antiraketnim štitom "Željezna kupola". Četiri rakete su pale na otvorene i nenaseljene teritorije i nisu uzrokovale štete.

Hamasov vojni ogranak jedinica Izzeddin el-Kassam javlja da je tokom dana izvela niz raketnih napada na izraelske teritorije.