{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Broj penzionera i radnika u RS-u gotovo izjednačen

F
13.3.2014. u 13:03
1
13
Broj penzionera i radnika u RS-u gotovo izjednačen
1
Broj penzionera i radnika u RS-u gotovo izjednačen
Foto: Arhiv/Klix.ba
Položaj penzionera u Republici Srpskoj (RS) poboljšan je provedenim reformama, ali da je i dalje veoma težak konstatirali su danas mnistar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić i predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulj.
U RS-u je prosječna penzija za februar iznosila 331,56 KM i predstavlja 40,9 posto prosječne plaće.

Omjer penzionera i radnika za koje se uplaćuju penzioni doprinosi u tom bh. entitetu je jedan naprema 1,13, a veliki problem je neuplaćivanje doprinosa u privatnim, ali i javnim preduzećima.

"Penzionom sistemu se duguje mnogo novaca. Duguje čak i javni sektor i to se u praksi mora mijenjati odlučnim mjerama, a jedna od njih je i sprječavanje rada nacrno", rekao je Đokić i naveo da se oko 100.000 plaća isplaćuje na nivou najniže zagarantirane.

Rakulj navodi da isplata penzija nije u skladu sa zakonom, jer on predviđa da se isplaćuju do 10. u mjesecu, a u praksi isplaćuju se nakon tog datuma.

Đokić i Rakulj su, nakon današnjeg sastanka, ponovili tvrdnje da je problem Fonda PIORS-a diskriminacija penzionera koji su penzije zaradili u Federaciji BiH, a primaju penzije iz Fonda u RS-u.

U RS-u ima oko 61.000 penzionera koji primaju penzije do 330 KM, dok ostalih oko 170.000 penzionera ima mjesečna primaja veća od tog iznosa.

Ministar rada je naveo da je u RS- od 2005. godine broj penzionera povećan za 60.000, dok je broj zaposlenih ostao na ranijem nivou.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: