Novi podaci
6

Broj oboljelih od morbila u Sarajevu opada, nema kraja epidemiji dok su djeca nevakcinisana

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema posljednjim statističkim podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, na području ovog kantona u posljednje četiri sedmice u periodu od 8. jula do 2. augusta od morbila su oboljele samo dvije osobe, a u protekle dvije sedmice nijedna osoba.
Ovo svakako ne znači kraj epidemije morbila.

"Kraj epidemije nije došao od 2014. godine. I neće biti objavljen koliko god sedmica da nemamo zaraženih osoba. Dok god su nam djeca nevakcinisana i dok godišnje imamo čak i samo jedan slučaj oboljelih od morbila, kraj epidemije neće biti objavljen", kazala je dr. Anisa Bajramović iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Od početka 2019. godine od morbila je oboljelo 858 osoba. Prema ovim podacima, najpodložnija ovom virusu bila su djeca u dobnoj skupini od dvije do pet godina njih 279, potom od jedne do dvije godine njih 115, te u dobnoj skupini od osam do 14 godina njih 102, dok je najmanje oboljelih u dobi od 45 do 50 godina te starijih od 50 godina.

Od broja ukupno oboljelih njih čak 791 nije bilo vakcinisano, 25 je nepotpuno vakcinisano, osam vakcinisano, a za 34 osobe podatak o vakcinaciji nije poznat.

Najviše oboljelih evidentirano je u općini Novi Grad - 316, zatim na području općine Ilidža 168, Novo Sarajevo 150, Centar 108, Vogošća 53, Stari Grad 39, Hadžići i Ilijaš po 11 i u Trnovu dvije osobe.

Ono što je pozitivno jeste to što broj oboljelih od morbila polako opada pa su u posljednje četiri sedmice hospitalizirane samo dvije osobe s ovim virusom.

Naime, najviše oboljelih bilo je tokom aprila, tačnije u periodu od 1. aprila do 5. maja kada je broj oboljelih bio 314, sljedećeg mjeseca ova brojka je pala na 130, a u proteklom mjesecu julu je oboljelo šest osoba.

Ono što su pozitivni podaci jeste da je od januara do maja 2019. godine u KS postignut veliki uspjeh u povećanju broja vakcinisane djece za prvu i drugu dozu vakcine MPR (morbili, rubela, parotitis).