Posljednja 24 sata
41

Broj novozaraženih u RS-u porastao za dva, oporavilo se 35 osoba

D. Be.
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić obavijestio je javnost o epidemiološkoj situaciji u ovom bh. entitetu u posljednja 24 sata.
Od jučer ujutro do danas su urađena testiranja 94 uzorka, a od tog broja na koronavirus su pozitivne dvije osobe. Obje su iz Banje Luke i ranije su imale kontakt s osobama koje su zaražene.

Lijepa informacija jeste da se sa današnjim danom oporavilo ukupno 35 osoba, a najveći broj oporavljenih vezan je za klaster iz Banje Luke, dok su ostali bili vezani za putovanja u Sloveniju, Italiju i druge zemlje.

Šeranić je kazao da je 200 zaraženih osoba u dobnoj grupi od 30 do 65 godina, dok su 43 starije od 65 godina.

Dodao je da se trenutno u izolaciji UKC-a nalazi 10 osoba koje čekaju rezultate testiranja. Trideset sedam osoba hospitalizirano je na UKC RS - Covid odjeljenju s teškom kliničkom slikom, a 47 osoba je sa srednje teškom kliničkom slikom, dok je sedam osoba na respiratoru.

U Republici Srpskoj do sada su izvršena ukupno 2.923 laboratorijska testiranja na koronavirus.

Broj preminulih je povećan za dva nakon što su tokom noći s nedjelje na ponedjeljak umrle dvije starije ženske osobe. Kako je rečeno iz UKC-a RS, obje su imale više hroničnih udruženih oboljenja.

Stanje po gradovima i općinama u BiH:

Banja Luka - 191 Tuzla - 40 Čitluk - 36 Mostar - 34 Konjic - 28

Široki Brijeg - 25 Sarajevo - 22 Laktaši - 22 Bihać - 19 Zenica - 15 više na mapi...