Alarmantni podaci
103

Broj novih srednjoškolaca u SBK opada: Za pet godina će se ugasiti jedna škola sa 600 učenika

Piše: E. M.
Zgrada Vlade SBK
Zgrada Vlade SBK
U srednju školu u Donjem Vakufu ove godine upisalo se tek 11 učenika, a s obzirom na to da ih nema dovoljno za jedno odjeljenje, bit će raspoređeni po drugim odjeljenjima. U razgovoru za Klix.ba ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez ističe da će za nekoliko godina SBK izgubiti 600 učenika, odnosno, jednu cijelu školu.

Broj učenika u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Bosni i Hercegovini je u opadanju, a posebno je to izraženo u manjim općinama gdje su zabilježeni slučajevi da u školu idu samo dva učenika.

Poseban problem u Srednjobosanskom kantonu je uvođenje devetogodišnjeg sistema obrazovanja, zbog čega ove godine nema dovoljno učenika za srednje škole.

U razgovoru za Klix.ba Čerkez je kazala kako je broj učenika u stalnom opadanju, iz godine u godinu, a da osim devetogodišnjeg sistema na to utječu i prirodni priraštaj i migracije.

"Drugi kantoni su prevazišli probleme devetogodišnjeg sistema obrazovanja, a oni koji se s ovim susreću moraju krizu savladati nekim mjerama kako ne bi dobili nastavnike koji su tehnološki višak ili nastavnike bez norme”, govori Čerkez.

Ranije se u Srednjobosanskom kantonu u prvi razred srednjih škola upisivalo blizu 2.400 učenika, a deveti razred su ove godine završila 954 učenika. U srednje škole je upisano tek 1.074 učenika.

"Čak imamo učenike iz drugih gradova i kantona koji su se došli upisati kod nas s obzirom na to da to nisu mogli u svojim gradovima. Ovih 1.074 učenika je raspoređeno u 71 odjeljenje gdje imamo minimalno po 16 učenika”, dodaje Čerkez.

Kako bi zadržali nastavni kadar i njihovu normu morali su smanjiti broj učenika u odjeljenjima. Uz te mjere danas jedno odjeljenje ima minimalno 16, a maksimalno 20 učenika.

U odnosu na prošlu godinu, broj učenika ove godine je manji za 60 posto, dok je prošle godine u odnosu na 2016. godinu bio za 30 posto manji.

Zbog nedovoljnog broja učenika za srednju školu u Donjem Vakufu, gdje se prijavilo 11 učenika, neće biti oformljeno novo odjeljenje, već će učenici biti raspoređeni po drugim odjeljenjima. U Mješovitoj srednjoj školi u Vitezu zbog nedovoljnog broja upisanih učenika neće biti formirano nijedno odjeljenje prvih razreda.

Prema riječima ministrice Čerkez projekcija koju su napravili za period od 2018. do 2023. godine govori da će 2021. godine izbjeći krizu, a da će ona 2023. godine totalno nestati.

"Međutim, i pored toga što ćemo izaći iz krize imat ćemo blizu 600 učenika manje, što je jedna škola manje u Srednjobosanskom kantonu. Kao i u cijeloj BiH, broj učenika opada i kod nas. Teško je imati perspektivnu strategiju koja će odrediti pravac kretanja u BiH. Stanovništvo je najdragocjenije, a mi ga gubimo, kao i cijela jugoistočna Evropa”, zaključila je Čerkez.