|

Broj nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu sve bliži 100.000

Broj nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu sve bliži 100.000
12
Piše: D. Brkić
12.12.2012. u 15:52
10
komentara
12

dijeljenja
Broj nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu sve bliži 100.000 Foto: Arhiv/Klix.ba
Aktuelni premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević je prije dvije godine u svom uvodnom ekspozeu obećao kako će prioritet u radu Vlade TK biti zapošljavanje. Dvije godine kasnije, rezultati politike koju vodi Vlada TK ogledaju se u statističkim parametrima Federalnog zavoda za statistiku, koji govore kako je broj nezaposlenih osoba u najmnogoljudnijem kantonu Federacije BiH skoro 100.000.
Broj nezaposlenih u mandatu aktuelne vlasti povećao se za čak 6.165, umanjene su netoplate i standard građana, a strane investicije su svedene na minimum. Ipak Vlada TK, prema monitoringu CCI-a, ima relativno visok stepen realizacije programskih ciljeva. U 2012. godini realizovano je 89 posto plana ali Vlada TK, kako navode u CCI-u, ne može biti zadovoljna, jer se među 17 nerealizovanih mjera nalazi pet strategija i dva zakona.

Podsjetimo kako je sredinom godine došlo do prekompozicije vlasti u TK, odnosno pucanju koalicije SDP - SDA, a nakon toga se Vlada TK fokusirala na kadrovske smjene. Smjene su, kako navode u CCI-u, obavljane prema istom scenariju. Vlada nije usvajala izvještaje o radu institucija na čijem je čelu bio kadar SDA, a nakon toga Upravni odbori su smjenjivali takve kadrove. Takve mjere nisu poboljšale život običnih građana, šta više, broj nezaposlenih je veći nego ikada, a sve više mladih napušta prostore Tuzlanskog kantona.

Skupština TK je također imala visok procent realizacije ciljeva - 84 posto, ali je zabrinjavajuće što zakonodavna vlasti nije usvojila nijednu predloženu strategiju. Poražavajuća činjenica je, kako navode u CCI-u, da su strana ulaganja u TK misaona imenica. U 2012. godini gotovo da nije ni bilo stranih ulaganja.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...