Posjeta Mostaru
0

Brnabić: Nisam premijerka Srba u BiH, ovdje sam gost i nemam druge pretenzije

M. G.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Premijerka Srbije Ana Brnabić tokom svoje današnje posjete Mostaru odgovorila je na brojna aktuelna pitanja, između ostalog i za izgradnju Hidroelektrane Buk-Bijela, ali i posljednjih događaja vezanih za "Pandora papire".
Na početku premijerka Srbije poručila je da ona nije premijerka svih Srba i da nema takve pretenzije, za razliku od svog hrvatskog kolege Zorana Milanovića.

"Ja sam premijerka Srbije. Postoje ljudi koji su moj pandan u BiH. Ovdje se osjećam kao gost i ovdje sam da obiđem projekte koji su finansirani iz budžeta Srbije. Ja na to tako gledam i nemam nikakve druge pretenzije. I mene čude Milanovićeve izjave", kazala je Brnabić.

Na pitanje da li je najavljena izgradnja Hidroelektrane Buk-Bijela uzurpiranje državnog teritorija BiH, obzirom da ne postoji odluka državnih organa da se ta hidroelektrana izgradi, Brnabić je poručila da tu ne vidi nikakav problem.

"Uvijek je za takve koncesije bio potreban sporazum samo sa lokalnim nivoima vlasti", zaključila je.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Vezano za "Pandora papire" i informacije o vlasništvu nad 24 luksuzna apartmana, za koje su mediji objavili da su u posjedu srbijanskog ministra finansija Siniše Malog, Brnabić je rekla da još "nije stigla to pogledati".

"Već sam vidjela te optužbe za ta 24 stana i postoje odgovori na te optužbe. Voljela bih vidjeti ima li nešto novo. Ja u svakom trenutku očekujem da institucije rade svoj posao. Bez institucija nema ni države. Niko neće u Srbiji biti zaštićen ni zbog stranačke funkcije, ni zbog pripadnosti određenoj stranci", naglasila je Brnabić.

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić u sklopu jednodnevne posjete Hercegovini stigla je u Mostar, gdje se sastala s gradonačelnikom Mariom Kordićem, a posjetila je i Stari most.

U njenu čast priređen je skok sa Starog mosta, a sve je opisala riječima: "Nestvarno, nestvarno. Prelijepo. Prelijep je Mostar i ovo je sve nestvarno. Morat ću da se vraćam u privatnu posjetu".