Priča o saradnji
205

Brnabić: Nisam pozvana u Potočare i neću ići

Er. M.
Ana Brnabić (Foto: Klix.ba)
Ana Brnabić (Foto: Klix.ba)
Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti nakon današnjeg zasjedanja šefova delegacija SEECP-a, a odgovarala je i na pitanja o komemoraciji u Potočarima.

"Upućujem najdublje saučešće svim žrtvama sukoba u BiH, a svakako i u Srebrenici. Nisam pozvana u Potočare i neću ići. Ne daje dobru poruku ni to što je Aleksandar Vučić napadnut u Potočarima, a niko nije odgovarao za to. Tu sam za šta god bude trebalo da region bude stabilniji", kazala je Brnabić.

Ona je kazala da bez stabilnog regiona nema ni stabilnih zemalja regiona ističući važnost regionalne saradnje i generalno povezanosti.

Kako kaže, potrebno je otkloniti negativne stvari i nastaviti pozitivnu regionalnu saradnju, a kao primjer je navela potpisivanje sporazuma koji se odnosi na roaming, uspostavljanje stalnog sjedišta Transportne zajednice u Beogradu i tako dalje.

Ukazala je na važnost izgradnje puteva koji spajaju kompletnu regiju. Što se tiče negativnih stvari, istakla je takse koje je Kosovo uvelo BiH i Srbiji.

"To ima posljedice na ukupnu trgovinu u regionu. Godina 2019. je prva u kojoj imamo pad. Te takse dovele su do nepovjerenja u regionu", kazala je Brnabić.

Izrazila je žaljenje što predstavnici Prištine nisu bili danas u Sarajevo ističući da se Srbija zalaže za dijalog.

"Srbija je u potpunosti opredijeljena za daljnje unapređenje saradnje, a ne uvođenje kontramjera. Nastavit ćemo raditi na bilateralnim ugovorima", rekla je Brnabić.

Na pitanje o tome od čega će zavisiti prisustvovanje Beograda u Prištini, s obzirom na to da Kosovo preuzima predsjedavanje SEECP-om, Brnabić je kazala da je Srbija uprkos provokacijama ostala posvećena saradnji podsjećajući na to da je Srbija nastavila prisustvovati sastancima CEFTA-e.

Ona je rekla da dok god se poštuje regionalni sporazum, što se tiče Srbije neće biti nikakvih problema.

"Nastavit ćemo da ne odgovaramo na provokacije", kazala je Brnabić.

Što se tiče njene reakcije na današnje izlaganje predsjednika Albanije Ilira Mete, ona je kazala da je dogovoren format za ovaj skup.

"Ako vi držite govore i nekoliko puta spomenete Republiku Kosovo i da mi moramo priznati Republiku Kosovo, to je u suprotnosti s mnogo nas koji učestvujemo na skupu o saradnji. Možda za neke to jeste realnost, ali za nas nije realnost kao ni za domaćina, odnosno BiH", rekla je Brnabić.

Kako kaže, potrebno je razgovarati o saradnji, a ne služiti se političkim pamfletima od kojih političari imaju samo korist u svojim zemljama.