Nesuglasice na SEECP-u
32

Brnabić Metinu izjavu o nezavisnom Kosovu nazvala provokacijom

A. P.
Ana Brnabić (Foto: H. M./Klix.ba)
Ana Brnabić (Foto: H. M./Klix.ba)
Nakon što je predsjednik Albanije Ilir Meta drugog dana Samita Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini čestitao Kosovu što će nakon BiH preuzeti predsjedavanje SEECP-om i istakao da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja prema kojoj se treba odnositi s poštovanjem, reagovala je premijerka Republike Srbije Ana Brnabić.
Odmah na početku je istakla da Proces saradnje JI Evrope ne prepoznaje Republiku Kosovo.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Mislim da je samo diplomatski pristojno i uredu da ovo poštujemo zato što pored domaćina, pored formata ovog Procesa, pored mene kao predstavnika Srbije, za ovim stolom postoji još nekoliko predstavnika država koje ne priznaju Kosovo", kazala je Brnabić.

Zatražila je da se "zarad stabilnosti, regionalne saradnje i poštovanja ne koriste provokacije koje je u ovom trenutku koristio predsjednik Meta".

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Meni je žao što predstavnici privremenih institucija u Prištini nisu ovdje danas s nama, ali to ne pokazuje ništa više nego to kako Priština u ovom trenutku gleda na regionalnu saradnju", smatra Brnabić. Rekla je da oni ove korake povlače najmanje od novembra prošle godine i optužila ih da im nije stalo do regionalne saradnje i povezivanja.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba