Nova reakcija
209

Brnabić: Deklaracija SDA je izuzetno opasna, to je još jedno otvaranje Pandorine kutije

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijerka Srbije Ana Brnabić smatra izuzetnom opasnom usvojenu deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA), čiji je krajnji cilj između ostalog i Republika BiH.
Brnabić smatra da dokument SDA, koji je u subotu usvojen na Glavnom kongresu stranke, predstavlja javno pozivanje na nepoštovanje Dejtonskog sporazuma.

"To je izuzetno opasno, javno pozivanje na nepoštovanje Dejtonskog sporazuma i još jedno otvaranje Pandorine kutije na Balkanu. To je nešto što svakako ne treba shvatiti olako", rekla je odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji u Vladi Srbije.

U dijelu programske deklaracije SDA, kojeg se dotakla srbijanska premijerka, piše da je primarni i dugoročni cilj SDA usvajanje ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine.

Ranije je iz Srbije reagovao i predsjednik Aleksandar Vučić koji je izjavio da će Srbija dati svoj sud o Programskoj deklaraciji SDA, kojom je predviđena promjena Ustava i uspostavljanje Republike BiH i ukazao da bi svaka vrsta igre u vezi s rušenjem dejtonskih principa značila velike probleme.

Tekst deklaracije izazvao je burne reakcije zvaničnika iz Srbije, bh. entiteta Republika Srpska, ali i dijela političara hrvatskog korpusa u BiH.

Hrvatski narodni sabor u BiH odbacio je ciljeve i smjer djelovanja koji su definirani u Programskoj deklaraciji SDA predstavljenoj na Kongresu stranke. Iz HNS-a smatraju da je deklaracija potpuno neprihvatljiva za opstojnost i stabilnost države BiH.

Milorad Dodik je ocijenio da je Programska deklaracija ili rezolucija SDA koja predviđa Republiku BiH "rezolucija muslimanskog naroda u BiH i da poziva na sukobe". Njegove izjave pratili su mahom svi politički subjekti u RS-u.