Bh. diplomatija
185

Brkić (HDZ) hvalio šefa Konakovića: On je sve ono što Turković nije

D. Be.
Josip Brkić (Foto: RTVHB)
Josip Brkić (Foto: RTVHB)
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić (HDZ) nije štedio riječi hvale za ministra Elmedina Konakovića. Također je iskoristio priliku da optužbi bivšu ministricu Biseru Turković za zloupotrebe ministarstva.

"Konaković i ja uistino djelujemo kao jedan tim. On je sve ono što ministrica Turković nije bila. Inkluzivan, otvoren, pragmatičan, elokventan političar, koji je i predsjednik političke stranke i donosi vrlo brzo odluke", kazao je Brkić.

Ovaj HDZ-ovac ističe da Konaković razumije da BiH ne pripada jednoj stranci i jednom narodu već svima.

"U velikom dijelu vanjskopolitički stavovi Konakovića i moji su jednoznačni. I punopravno članstvo u EU, u NATO, dobrosusjedska saradnja, da gradimo mostove saradnje...", rekao je.

Na pitanje novinara RTVHB kakvi su odnosi bili u vrijeme ministrice Bisere Turković (SDA) i da li je zloupotrebljavala institucije, Brkić je kazao:

"Dvije decenije sam u MVP i otprilike znam relacije i odnose i nikada nismo bili na tako niskoj razini međuljudskih odnosa kao za vrijeme gospođe Turković. Dom naroda je tražio od Vijeća ministara njenu smjenu zbog zloupotrebe institucija BiH za stranačku promociju. Ovo što Konaković iznosi je sadržano u reviziji institucija BiH i to je samo početak nerada, nesistematskog rada unutar MVP koji je bio koncentrisan samo u uredu ministrice", izjavio je.

Brkić je iskoristio priliku i da pohvali Konakovića jer ga je poveo na službeni put u Brisel, što Bisera Turković nije činila.