|

Britanski stručnjaci u Tuzli uspješno operisali skoliozu kičme kod dvoje djece

Britanski stručnjaci u Tuzli uspješno operisali skoliozu kičme kod dvoje djece
522
A. K.
19.9.2019. u 21:35
46
komentara
522

dijeljenja
Britanski stručnjaci u Tuzli uspješno operisali skoliozu kičme kod dvoje djece Foto: Klix.ba
U Klinici za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trenutno borave ortoped Neil Devidson i neurolog Michael J. Owen iz Velike Britanije koji su skupa s bh. timom uspješno izveli operativne zahvate skolioze kičme kod dvoje djece uzrasta 12 i 14 godina.
Pacijenti su sada u stabilnom stanju, a veliki zdravstveni problem, odnosno urođeno zakrivljenje kičme je uspješno otklonjeno.

Tuzlanski ljekari iz Klinike za ortopediju i traumatologiju susreli su se s 12 kompleksnih slučajeva skolioze kičme, a zbog činjenice da ih nisu mogli samostalno sigurno riješiti, odlučili su angažovati specijalistički tim iz Velike Britanije.

U prethodnim danima oni su izveli dvije kompleksne operacije koje su protekle u najboljem redu, a sada je pred njima i treći zahvat kod pacijenta od 17 godina.

"Za ovaj put smo odabrali tri slučaja koja su bila pripremljena za operaciju, odnosno prošli su kroz sve neophodne procedure. Prvi slučaj je bio veliki deformitet, kojeg smo uspjeli dobro korigovati i ispraviti kičmeni stub, druga operacija je bila još zahtjevnija, jer je riječ o neuromuskularnoj skolizi sa velikim fiksnim deformitetom. Operacija je duže trajala, ali smo postigli odličan rezultat", rekao je prof.dr. Neil Devidson.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Svi zahvati su okončani u najboljem redu, pacijenti su sada dobro, a vrlo je važno da su sve vrijeme imali i neuromonitoring koji je novitet u operacijama skolioze kičme u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, ali i Bosni i Hercegovini. Ovakva vrsta monitoringa uz neurologa Michaela J. Owena je omogućila potpunu kontrolu kičmene moždine tokom operacije, a ljekari su bili sigurni da pacijentu nisu nanijeli nikakvu štetu.

"Vrlo je bitno da smo imali instrumente koji su omogućavali da se na najbolji mogući način, kako se to radi u razvijenim zapadnim zemljama, vrši korekcija kičmenog stuba. Svaka ta korekcija jednim dijelom remeti položaj kičmene moždine i na taj način donosi opasnost da nastanu neka nepovratna oštećenja. Međutim, zajedno sa prof. Devidsonom je došao i prof. Owen koji je bio zadužen za neuromonitoring te se na taj način potpuno smanjila mogućnost nekih neželjenih efekata samog ispravljanja deformiteta", kazao je šef Verbetološkog odjeljenja Klinike za ortopediju i traumatologiju dr. Aleksandar Vujadinović.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Pacijenti su također prošli i kroz posebnu anesteziološku pripremu koja se dosad nije primjenjivala u našoj zemlji.

Načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju dr. Alen Kamerić kaže da je dolaskom dva eminentna stručnjaka Univerzitetski klinički centar u Tuzli napravio veliki iskorak ka stvaranju referentnog centra za liječenje skolioze kičme u BiH, za koji će biti potrebno nabaviti i adekvatnu opremu.

"Naši spinalni hirurzi su i dosad rješavali probleme u urođenom deformitetu na kralježnici, ali ovo je još jedan dalji iskorak. Ukoliko postignemo naš cilj, stvaranje referentnog centra, najveću korist će imati naši mali pacijenti i njihovi roditelji. Neće biti skupih odlaženja u inozemstvo na liječenje već će sva djeca iz BiH moći doći na našu kliniku i riješiti taj teški zdravstveni problem. Zaustavit ćemo i odliv sredstava iz Federalnog fonda osiguranja i reosiguranja te taj novac pokušati usmjeriti u UKC Tuzla", rekao je Kamerić.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Tuzlanski ljekari dosad su uspješno rješavali manje urođene deformitete kičme, a cilj Univerzitetskog kliničkog centra je da u narednom periodu također šalje i svoje ljekare na edukacije u Veliku Britaniju, kako bi i samostalno bili spremni za kompleksne zahvate poput tri najaktuelnija. Jedna ovakva operacija skolioze kičme izvan BiH košta 43.000 eura.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...