{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanski pisac i Telegraph Gavrila Principa proglasili Hercegovcem iz vuko***ine

23.4.2014. u 13:51
17
83
Britanski pisac i Telegraph Gavrila Principa proglasili Hercegovcem iz vuko***ine
17
Britanski list The Telegraph na svojoj je web stranici danas objavio tekst o knjizi Tima Butchera, britanskog novinara i autora, u kojoj on navodi, a Telegraph ga citira, da je Gavrilo Princip porijeklom iz mjesta kojeg opisuju kao "vukojebinu" i da se ono nalazi u Hercegovini.
Kao što je poznato, Gavrlilo Princip je rođen u mjestu Obljaj kod Bosanskog Grahova. To područje ne pripada Hercegovini, već zapadnoj Bosni.

"Dvadeseto stoljeće je zapravo počelo u Sarajevu i završilo je tamo", ocjenjuju na početku teksta.

Navode kako se posjetitelji koji prvi put dolazi u Sarajevo možda i može zapitati zašto je to "tiho i nježno" mjesto smješteno između zelenih brda "izabrano" da igra tako tragičnu ulogu na evropskoj pozornici, a potom pišu da Butcher u svojoj najnovijoj knjizi "The Trigger" (Okidač) daje neke odgovore na ta pitanja.

Na pitanje zašto je 20. stoljeće počelo u Sarajevu, odgovore nalaze u ličnosti Gavrila Principa koji je izvršio atentat na austrijskog prestolonasljednika Franza Ferdinda i njegovu trudnu suprugu 28. juna 1914. godine. A, kako navode, prokleti rat je opet kriv i što je u Sarajevu završeno 20. stoljeće, i to opet u krvi.

No, Telegraph navodi kako je Princip došao (u Sarajevo) iz dijela Hercegovine kojeg Butcher opisuje kao vuko***inu. Potom Telegraph pokušava doslovno prevesti tu riječ, pa je tako prevode kao "mjesto gdje vukovi j***". Potom dodatno objašnjavaju kako se radi o mjestu koje je pusto i na vjetrometini, da bi čitateljima dočarali o kakvom se području zapravo radi i šta ta riječ znači.

Butcher je, navodi britanski list, svoje putovanje zarad pisanja ove knjige počeo u selu Obljaj, kako bi pokušao pronaći Principove rođake. Međutim, navode kako je tamo naišao na "gostoljubivost i uskogrudnost", što je "zajednička karakteristika mnogih ruralnih područja na Balkanu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: