Regija
5

Kusturica u Tovariševu otkrio bistu Gavrilu Principu

FENA
Foto D. Dozet/Novosti.rs
Foto D. Dozet/Novosti.rs
Reditelj Emir Kusturica i pjesnik Matija Bećković u ponedjeljak su u Tovariševu kod Bačke Palanke, otkrili bistu Gavrilu Principu te spomen-ploču s imenima 50 solunskih dobrovoljaca, u okviru obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Otkrivajući spomen-ploču solunskim dobrovoljcima iz Tovariševa, Bećković je podsjetio na starosjedioce iz tog bačkog sela, koji su u Sarajevu na školovanju bili simpatizeri i članovi organizacije Mlada Bosna.

Kusturica je izjavio "da nije bilo Gavrila Principa, ne bi bilo ni moderne srpske države" te podsjetio na prekinute veze Principa i svog rodnog Sarajeva.

"Nakon sto godina, na prvi dan Vaskrsa, vaskrsnula su imena 50 ratnika. Kao što sjeme preko zime preživi u zemlji, i pojavljuje se kao cvijeće, tako iz groba zaborava, vaskrsava buket 50 predaka", rekao je Bećković, objavile su Novosti.rs.

Podsjećajući na starosjedioce iz Tovariševa, koji su u Sarajevu na školovanju bili simpatizeri i članovi organizacije "Mlada Bosna", Bećković je kazao da pucanj Gavrila Principa nije promijenio samo njegov, već i život svakog Srbina u Austrougarskoj.