Artiljerija efikasna
15

Britanski obavještajci: Rusija je do sada vjerovatno došla do centra Bahmuta

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je ruska vojska osvojila zapadnu obalu rijeke Bahmuta, ugrožavajući ključnu ukrajinsku rutu za nabavku, u pokušaju da povrati kontrolu nad razorenim istočnim gradom Bahmutom.

Naglasili su da je realno da su grupa Wagner i rusko Ministarstvo odbrane pojačali saradnju.

"Rusija je nastavila da napreduje i do sada je vrlo vjerovatno stigla do centra grada. Ukrajinska glavna ruta za nabavku 0506 ka zapadu grada je vjerovatno ozbiljno ugrožena. Ruska redovna vojska, u kojoj su i jedinice vazduhoplovstva, vjerovatno je utvrdila oblast i Rusija ponovo efikasno koristi artiljeriju u tom sektoru", naznačili su britanci.

Podsjećamo, Zelenski je iznio mogućnost povlačenja ukoliko njegove trupe budu pod rizikom da budu okružene, no šef Wagnera Jevgenij Prigožin je rekao da su kijevske snage postavile odbranu između visokih zgrada u zapadnom dijelu grada.

Rusija od augusta 2022. godine pokušava da zauzme Bahmut u kojem se suočila sa žestokim ukrajinskim otporom. Prigožin je nedavno iznio tvrdnje da njegove trupe kontrolišu centar grada.

Ukrajina kaže da Rusija fokusira svoje napore na zauzimanje istočnog grada Bahmuta gdje je, kako navode, situacija jako teška. Dodali su da se njihova vojska drži uprkos brojčanoj nadmoći Rusije.

Glasnogovornik Istočnog vojnog zapovjedništva Serhij Čerevatji rekao je Reutersu da Ukrajina ipak kontroliše situaciju u Bahmutu, da razumije ruske namjere i da je Moskva na nekim mjestima imala taktički uspjeh, ali da je za to plaćala visoku cijenu.