BiH
56

Britanski Daily Mail: Trebamo posjetiti BiH

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ugledni britanski list, Daily Mail, pozvao je turiste iz cijelog svijeta da posjete Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo u kojem se, kako navode, prošlost može vidjeti na svakom koraku.

"Reprezentacija Bosne i Hercegovine završila je svoj put na Svjetskom nogometnom prvenstvu, ali samo učešće na Mundijalu bilo je veliko dostignuće za njih. Sada nas pozivaju da posjetimo tu zemlju što bismo trebali uraditi", piše Daily Mail.

"Sarajevo je potpuno siguran grad. Jedini problem je taj što nema direktnih letova iz glavnog grada do Velike Britanije. Najbolja konekcija je let Croatia Airlinesa preko Zagreba, a onda drugim avionom do Sarajeva. Iz mog hotela na aerodromu Heathrow trebala su mi četiri sata da stignem u BiH", piše autorka članka Julia Mora.

"Fotografije Snajperske doline i patnje Sarajlija tokom rata dirnule su mnoge širom svijeta. Opsada Sarajeva '90-tih trajala je tri i pol godine tokom kojih je živote izgubilo oko 11.000 građana. Tačna cifra poginulih nikada neće biti otkrivena. Danas, ratna mjesta u gradu su nešto što turiste najviše zanima", navodi se u britanskom listu.

"Tu je Sarajevski tunel ili 'Tunel spasa' koji je bio žila kucavica u opkoljenom gradu. Ljudi su kroz njega dobijali hranu, cigarete i druge potrepštine. Prelijepa stara jezgra grada sagrađena je 1.543 godine. Tu su male prodavnice robe, nakita, kafići i ćevabdžinice. Sarajevo je često opisivano kao mjesto gdje se susreću istok i zapad".

Nadalje, navodi Daily Mail, uži centar grada možete propješačiti za sat vremena i u samo nekoliko stotina metara vidjeti džamije, sinagoge, crkve, vjerske škole, barove, restorane... Grad ima svoje ruže u betonu koje služe kao podsjetnik na dešavanja tokom '90-tih. Život u Sarajevu se itekako promijenio, ali prošlost glavnog grada BiH nikada nije daleko", navodi se u tekstu britanskog lista.