Posjeta Skupštini HNK
19

Britanski ambassador Reilly: Hercegovina je prepoznala priliku da bude lider u obnovljivim izvorima

G. Š.
Susret u Skupštini HNK
Susret u Skupštini HNK
Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Julian Reilly posjetio je Skupštinu HNK u Mostaru te pohvalio najavu osnivanja Ureda za borbu protiv korupcije i prepoznavanje prilike da HNK bude lider u obnovljivim izvorima energije.

Nakon što su ga predsjedavajući Skupštine Džafer Alić i zamjenici predsjedavajućeg Tomislav Martinović i Vesna Saradžić upoznali o trenutnim aktivnostima Skupštine i Vlade HNK, kao i o najaktuelnijim političkim pitanjima u kantonu, Reilly je rekao kako ga ohrabruje da je kanton dobio novu vladu nakon više godina.

Iskazao je uvjerenje da novo rukovodstvo ima dovoljno znanja i energije da donese konkretne mjere koje će pomoći stanovnicima.

Pozitivnim je ocijenio najave Vlade HNK o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije navodeći kako je to najveći faktor iseljavanja mladih, te naglasio da će sprječavanjem korupcije mnogi drugi problemi biti riješeni.

Također je kazao kako je pozitivno što je Hercegovačko-neretvanski kanton prepoznao svoju priliku da bude lider u obnovljivim izvorima energije i kako smatra da je mnogo stranih investitora spremno da uloži u projekte obnovljivih izvora energije. Istakao da je važno ulaganje u putnu i željezničku infrastrukturu koja je osnova svake privrede.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima turizma te o koracima koje je potrebno poduzeti kako bi turističke zajednice jedinica lokalne samouprave i Kantona profunkcionisale u potpunom kapacitetu.

Naglašeno je kako u prilog razvoju turizma ide otvaranje više zračnih linija sa Aerodroma Mostar prema raznim evropskim destinacijama, a na tom polju se promjene očekuju u aprilu, kada će Aerodrom Mostar pored redovnih linija za Zagreb krenuti sa redovnim letovima i za Beograd, Minhen, Rim, Veronu i Bari.