BiH
2

Britanski ambasador u BiH: Sloboda medija je ključni preduslov za članstvo u EU

FENA
Edward Ferguson (Foto: Klix.ba)
Edward Ferguson (Foto: Klix.ba)
Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson je povodom Međuanrodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava sljedeće sedmice, napisao je u svom blogu da su mediji ključni preduslov za članstvo u Evropskoj uniji.

Mišljenja je da iako je Bosna i Hercegovina postigla veliki napredak u mnogim područjima, pred njom je još uvijek dug put kako bi svim svojim građanima osigurala osnovna prava i dignitet.

Podsjetio je da Član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima govori o slobodi izražavanja, što je posebno važno, jer se putem javne dostupnosti informacija i prava da se ima i iznosi mišljenje, vlade mogu pozvati na odgovornost za uspjeh ili neuspjeh.

On smatra da su napadi na nezavisne medije, fizički i verbalni, u BiH česta pojava i zabilježeni su protiv medija kao što su Slobodna Bosna, Buka i Dani.

"Novinarstvo u Bosni i Hercegovini može biti opasan posao. Baš jučer smo bili svjedoci pritiska na novinare Klixa da otkriju svoje izvore za navodni snimak predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović. U ovakvom okružju ne izneneđuje da su rijetkost novinari koji rade objektivno, i na osnovu dokaza, kako bi otkrili nekompetentnost i korupciju", piše u svom blogu britanski ambasador u BiH.

Britanska ambasada, naveo je Ferguson, kao i nekoliko naših međunarodnih partnera, implementira određeni broj projekata podrške nezavisnim medijima i publikacijama organizacija civilnog društva koje pružaju objektivne podatake kako bi javnost bila bolje informisana.

"Ali to je još uvijek put pun prepreka", smatra on i dodao da je nedavna izborna kampanja jasno pokazala veličinu problema.

"Naravno, nije neprirodno da se novine priklone političkim strankama, to se dešava i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ovdje je to dovedeno do krajnosti, gdje vodeće novine djeluju skoro kao dnevo izdanje izbornog pamfleta stranaka koje podržavaju. Pristrastnost komercijalnih novina je jedna stvar, ali je potpuno drugačija stvar kada državna televizija, koju finansiraju poreski obveznici, zauzme isti stav", piše britanski ambasador u svom blogu.

Ističe da mediji koje finansiraju poreski obveznici trebaju biti "politički nepristrasni i trebaju imati takav imidž u javnosti, bilo kada su u pitanju imenovanja na vodeće pozicije u tim medijima ili uravnoteženost programske šeme".

"Sloboda medija je ključni preduslov za članstvo u Evropskoj uniji. Mediji, civilno društvo i pravosuđe, zajedno s parlamentom bi trebali biti izvor robusnog nadzora vlade. Ako je to ono što političare čini nervoznim - odlično, to je i cilj. Posao medija nije da djeluju kao dodatak političkih stranaka, nego kao zaštitnici javnog interesa - ovo je fraza koja se prečesto koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali koju rijetko čujem ovdje", piše britanski ambasador u svom blogu.

Zbog toga, ističe, osuđujemo sve pokušaje zastrašivanja ili gušenja medija ali i drugih alternativnih glasova.

Ferguson, između ostalog, u svom blogu piše da su društveni mediji forum koji je van kontrole političara i gdje se mogu razmjenjivati informacije i voditi stvarne diskusije.

"Zato sam ja korisnik Twittera i zato pišem blog. Ali ono što je ovoj zemlji zaista potrebno je kvalitetnije novinarstvo koje je stvarno nezavisno od političkog pritiska. Oslobađanje medija i snažna osuda onih koji ugrožavaju tu slobodu bi bio vrlo važan i simboličan čin nove vlasti koji bi pomogao da se ubrza evropski put Bosne i Hercegovine, te poslao snažnu poruku da su vlasti spremne da ih se ocjenjuje na osnovu njihovih rezultata", napisao je u svom blogu britanski ambasador u BiH.