{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanska princeza Anne posjetila djecu koja rade na ulicama Sarajeva

F
10.7.2015. u 14:17
66
7
Britanska princeza Anne posjetila djecu koja rade na ulicama Sarajeva
66
U okviru posjete BiH, britanska princeza Anne posjetila je u Sarajevu Službu za zbrinjavanje djece u stanju potrebe koja djeluje pri JU "Disciplinski centar za maloljetnike KS" i pruža podršku djeci koja obavljaju rad na ulicama Sarajeva.
Princeza Anne susrela se sa tom djecom i osobljem Službe za zbrinjavanje djece u stanju potrebe.

Centar je uspostavio 2008. godine Save the Children, a 2013. godine integriran je u sistem socijalne zaštite Kantona Sarajevo.

Direktorica Save the Children Andrea Žeravčić izjavila je da posjeta njenog kraljevskog visočanstva predstavlja snažno ohrabrenje osoblju te ustanove, ali i djeci kojim im pokazuju da će još dugo biti tu.

"Ovih dana, kad obilježavamo 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, važno je da se podsjetimo da posljedice prošlosti još snažno utječu na najmlađu generaciju, koja nije čak ni bila rođena u to vrijeme. Moramo raditi zajedno da bismo osigurali da to ne bude slučaj za buduće generacije. Zahvalni smo princezi Ane što je odvojila vrijeme i bila danas sa nama", kazala je Žeravčić.

Princeza Anne je od 1970. godine predsjednica Save the Children u Velikoj Britaniji i provodi značajan dio vremena posjećujući projekte Save the Children u inozemstvu i u Velikoj Britaniji.

Save the Children prisutan je u BiH od 1996. godine, od kad pruža podršku najugroženijoj djeci. Save the Children u BiH radi na uspostavljanju i jačanju usluga u lokalnoj zajednici koje pružaju podršku djecu koja obavljaju rad na ulici.

Pomogao je uspostavljanju šest dnevnih centara u BiH koji su sigurna mjesta za djecu koja žive ili rade na ulici. U tim centrima oni primaju pomoć i podršku za zadovoljavanje osnovnih potreba kao što su hrana, sklonište, higijena i čista odjeća, ali i individualnu psiho socijalnu podršku te provode vrijeme u igri i obrazovanju.

U okviru posjete BiH britanska princeza Anne sutra će kao zvanična predstavnica vlade Velike Britanije posjetiti Potočare i prisustvovati dženazi i ukopu 136 žrtava srebreničkog genocida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: