BiH
153

Britanka Monomita Raksit: Životnu lekciju sam naučila u BiH, svima ću pričati o genocidu

Klix.ba
Monomita Raksit
Monomita Raksit
Britanka Monomita Raksit nedavno je posjetila Bosnu i Hercegovinu, zemlju o kojoj je jedino znala da je poharana ratom. Boravak u BiH je iskoristila kako bi što više toga naučila i u rodnu zemlju se vratila prepuna utisaka, ali i sa čvrstom odlukom da ljude u svojoj zajednici educira o BiH, strahotama koje su građani pretprjeli te o genocidu u Srebrenici.

Monomita Raksit je prošli mjesec boravila u Srebrenici, zajedno sa još 23 prijatelja. U Potočarima je saznala za genocid, ubistvo više od 8.000 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine te je odlučila da će svoje iskustvo prenositi dalje, pričati o genocidu i da neće dozvoliti da se taj zločin zaboravi.

"Sve ono o čemu sam slušala postalo je stvarno kada sam posjetila Srebrenicu. U meni se rodio osjećaj dužnosti da o tome dalje govorim i da educiram ljude u svojoj zajednici kako bismo zajedno radili na tome da se nikada više ne ponove takvi zločini protiv čovječanstva", kazala je Raksit.

Istakla je da joj je najstrašniji korak bio prihvatiti da sjeme ljudskog zla i dalje cvjeta i da se sjeme zla i mržnje širi.

"To nije stvar prošlosti, mi iz holokausta nismo ništa naučili i zlo bi se moglo desiti i pred našim vratima ako nastavimo šutjeti", kazala je 23-godišnja Britanka.

Navela je da ju je najviše potreslo upoznavanje s porodicama ubijenih, a kao biljeg iz BiH nosi saznanje da je u Potočarima sahranjena beba koja je ubijena odmah po rođenju.

"Beba je bila tek rođena, roditelji nisu stigli ni ime da joj daju ime, a pripadnici Vojske Republike Srpske su je ubili. To je potvrda genocidne prirode i potvrda toga da zločini nisu bili usmjereni samo protiv bošnjačkih muškaraca i dječaka". kazala je Raksit.

Ona je dodala da iz BiH nosi veliko iskustvo, ali i životnu lekciju.

"Ono što sam vidjela u BiH me inspirisalo da odbacujem svaki vid mržnje, diskriminacije i predrasude i da stvaram okruženje u kojem ljudsko zlo nije dobrodošlo i u kojem se ne može razviti", kazala je za Ilford Recoreder.