Spremni se suprotstaviti
182

Britanci razmatraju nove sankcije vlastima u RS-u i upozoravaju na Dodikove korake ka "de facto secesiji"

D. Be.
Ilustracija: Klix.ba
Ilustracija: Klix.ba
Zastupnica Konzervativne partije Alicia Kearns uputila je pitanja Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije u vezi sa podrškom koju Milorad Dodik i entitet RS pružaju Rusiji kao i otvaranju filijale Wagner grupe u Beogradu.

Prvo pitanje je glasilo da li Ured državnog sekretara za vanjske poslove ima dokaze da bh. entitet RS pruža podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu kroz finansije, oružje, ljudstvo ili drugu opremu.

"Nismo vidjeli dokaze da entitet Republika Srpska (RS) nudi praktičnu podršku Rusiji u Ukrajini. Ipak, Milorad Dodik i drugi političari u RS-u blokirali su BiH da provede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Dodik se susreo sa Putinom u više navrata od februara 2022. u potrazi za ruskom podrškom. Velika Britanija je osudila odluku vlasti RS-a da Vladimiru Putinu dodjeli priznanje RS-a. Jasno smo stavili do znanja da je priznanje neopravdano i da rizikuje dalju izolaciju političara iz RS-a", navodi se u odgovoru Lea Dochertyja iz ureda državnog sekretara za vanjske poslove.

Odgovori na pitanja zastupnice Kearns
Odgovori na pitanja zastupnice Kearns

On dalje ističe da je ruska invazija na Ukrajinu povećala rizik od nestabilnosti na Zapadnom Balkanu te da lider SNSD-a poduzima korake ka "de facto secesiji".

"Suprotstavit ćemo se pokušajima Rusije da destabilizuje region. Velika Britanija osuđuje sve korake Milorada Dodika ka 'de facto secesiji' Republike Srpske, koji se od februara 2022. sastao sa Putinom u dva navrata kako bi zatražio podršku Rusije. Pokušaji podrivanja integriteta i funkcioniranja države Bosne i Hercegovine opasni su i riskiraju sukob. Vlada Velike Britanije je 11. aprila 2022. godine uvela sankcije protiv onih koji vode secesionističku politiku u BiH. Razmotrit ćemo ciljanje drugih koji nastave sa ovim akcijama", naglasio je.

Odgovori na pitanja zastupnice Kearns
Odgovori na pitanja zastupnice Kearns

Drugo pitanje se odnosilo na otvaranje filijale Wagner grupe u Beogradu prošlog mjeseca odnosno da li je državni sekretar za vanjske poslove Britanije imao formalne razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije na tu temu.

"Sa ministrima i zvaničnicima Srbije redovno razgovaramo o implikacijama i utjecaju ruskih aktivnosti u regionu Zapadnog Balkana i šire, uključujući i tokom moje nedavne posjete (ministra za Evropu) Srbiji, i kada se ministar vanjskih poslova sastao sa svojim srbijanskim kolegom prošlog mjeseca. Uvijek ćemo se protiviti ruskim pokušajima da destabilizuju region. Poznati su nam nepotvrđeni izvještaji da je Wagner grupa otvorila filijalu u Beogradu i da su neki državljani Srbije povezani sa tom organizacijom", odgovoreno je zastupnici Kearns.