|

Brennskag: "Aviobomba koja je pogodila RTV dom ispaljena je s Ilidže"

Brennskag: "Aviobomba koja je pogodila RTV dom ispaljena je s Ilidže"
0
S
Sarajevo-x.com
1.11.2010. u 16:14
0
komentara
0

dijeljenja
Brennskag: "Aviobomba koja je pogodila RTV dom ispaljena je s Ilidže"
Per Anton Brennskag, bivši vojni posmatrač UN-a, svjedočeći na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je na osnovu dimnog traga aviobombe koja je pogodila zgradu televizije u Sarajevu zaključio da je ispaljenja s područja Ilidže.
Tokom unakrsnog ispitivanja Per Anton Brennskag se prisjetio kako je ujutro 28. juna 1995. godine sa posmatračkog mjesta nedaleko od zgrade televizije u Sarajevu vidio kada je modifikovana avio bomba pogodila taj objekat, prenosi BIRN - Justice Report.

"Prvo sam vidio dim iz projektila i onda sam mogao da slijedim taj dimni rep i vidim odakle je ispaljen projektil. Onda se poslije toga, naravno, čula eksplozija, ali prvo se vidio taj dimni trag", rekao je svjedok i dodao da je o tom incidentu izvjestio Štab vojnih posmatrača UN-a u Sarajevu.

Brennskag je kazao da je ta aviobomba ispaljenja s područja Ilidže koja je u to vrijeme, kako tvrdi Tužilaštvo, bilo pod kontrlom Vojske Republike Srpske (VRS).

Za granatiranje i snajperisanje Sarajeva od 1992. do 1995. godine tereti se Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga. U optužnici protiv njega navedeno je 15 incidenata granatiranja Sarajeva, od kojih je trećina, kako smatra Tužilaštvo, izvedena modifikovanim aviobombama s položaja VRS-a.

Karadžić je svjedoku predočio i izvještaj koji je, kako je rekao, sačinio kapetan Thomas Hansen u kojem stoji da je avio bomba tog dana ispaljena s područja pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

"Ne, to nije tačno. Nisam vidio ono što je vidio gospodin Hansen. (...) Nemam saznanja zbog čega je ovako sastavljen izvještaj i nije na meni da komentarišem ovo što stoji. Samo znam šta sam vidio tog dana. (...) Imate moju riječ, ja sam pod zakletvom ovdje i ne znam zbog čega moj izvještaj nije pripojen uz ovaj", objasnio je svjedok, dodavši da ne zna da li je ABiH imala aviobombe.

Na osnovu dnevnika u kojem je svjedok bilježio pojedine incidente u Sarajevu, Karadžić ga je ispitivao i onom iz Geteove ulice kada je, kako je Brennskag zabilježio, poginula jedna djevojčica.

"To je bio 22. juni 1995. godine. Mi smo obavili istragu u vezi sa udarom u tlo i zabilježili smo da je jedna djevojka odnesena sa lica mjesta jer je bila teško ranjena. Vidio sam je, mislio sam da je ubijena. Kasnije sam saznao da jeste mrtva", objasnio je svjedok.

Karadžić je svjedoka upitao da li je to bila civilna zona bez vojnih ciljeva ili ne, na što je on odgovorio da u blizini mjesta na koji je pao projektil "nije vidio vojne objekte".

Svjedok je kazao da u ljeto 1995. godine nije bio upoznat ni da je, kako je objasnio Karadžić, ABiH započela "veliku ofanzivu" u Sarajevu.

"Ja sam rekao da smo mi u to vrijeme imali velike probleme u obavljanju svog posla unutar Sarajeva. VRS je naše posmatrače zadržavao tako da na toj strani nismo imali niti jednog. Problemi koje smo imali zbog čega nismo znali šta se dešava unutar grada bile su i restrikcije koje su nam bile nametnute od strane ABiH. Na osnovu istraga i onog što sam vidio tada su padale modifikovane avio bombe i ubijale civile", kazao je Brennskag.

Tužilaštvo bi u nastavku suđenja trebalo putem videolinka ispitati još dva svjedoka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.