|

Bregović se vraća kući

Bregović se vraća kući
0
S
Sarajevo-x.com
7.1.2011. u 23:59
82
komentara
0

dijeljenja
Bregović se vraća kući
Goran Bregović je jedan od najpopularnijih, ali i najkontroverzinijih likova muzičke scene bivše zajedničke države. Nakon godina smucanja po svijetu, ima želju da ponovo živi radi u Sarajevu. I to je velika stvar za grad u Kotlini.
Bregović je osnovao Bijelo dugme, bend koji je žario i palio sedamdesetih i osamdesetih, a devedesetih se preorijentirao na filmsku muziku, te na aranžmane i interpretacije romskih, vlaških, srbijanskih, bugarskih pjesama.

Iako nije davao zvučne političke izjave tokom opsade Sarajeva, neki mu i danas zamjeraju što nije digao glas. Druge zamjerke tiču se njegovog opusa, uz prigovor da mnogo više "posuđuje" od drugih (pa i od samoga sebe, za šta su primjeri stare pjesme u novim aranžmanima) nego što sam sklada.

I pored svega, povratak Bregovića u Sarajevo događaj je koji se mora pozdraviti. To su učinili i prvi ljudi gradske vlasti Sarajeva, kao i predstavnici Općine Centar, primivši Bregovića na jedan poluslužbeni i prijateljski sastanak.

Goran Bregović se vraća u Sarajevo sa porodicom!

Iako se, u principu, Bregovićev povratak može tretirati kao želja pojedinca da ponovno živi u rodnom gradu, i da ne treba zbog toga ni dizati galamu, ni u pozitivnom, ni u negativnom smislu.

Pa ipak, u vrijeme kada se o Sarajevu govori s puno mržnje i predrasuda kao o provinciji, zatucanoj sredini koja nakon rata stagnira (da se ne lažemo, postoji i objektivno dio krivice u poslijeratnom Sarajevu, ali nije sada ni mjesto ni vrijeme), povratak svjetski priznatog umjetnika je izuzetno bitna stvar.
Prijavi grešku


Komentari (82)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...