BiH
0

Brčko: Raffi Gregorian prisustvovat će sahrani civilnih žrtava rata

FENA
Supervizor za Brčko Distrikt Raffi Gregorian prisustvovat će ukopu oko 80 civilnih žrtava rata iz Brčkog u subotu u Brčkom, kako bi odao poštu žrtvama, podijelio žalost s porodicama i izjavio svoje iskreno saučešće, najavljeno je iz OHR-a.

Žrtve su ekshumirane prošle jeseni iz sekundarne masovne grobnice u Goricama, koju je supervizor obišao ubrzo nakon što je otkrivena.

Supervizor konstatuje da OHR prema nalogu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira pojačava svoja nastojanja da osigura da oni koji su odgovorni za takve zločine budu izvedeni pred lice pravde, naročito Radovan Karadžić, Ratko Mladić i sve ostale osobe koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio za ratne zločine.

Kao prvi zamjenik visokog predstavnika Gregorian će u ponedjeljak izvijestiti političke direktore Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira o sadašnjim i budućim nastojanjima da lokalne vlasti dodatno unaprijede saradnju s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, saopćeno je iz OHR-a.