Vandalizam i govor mržnje
0

Brčko: Policija pronašla osumnjičene za uništavanje grafita posvećenog Srebrenici

A. K.
Uništeni grafit posvećen Srebrenici (Foto: Klix.ba)
Uništeni grafit posvećen Srebrenici (Foto: Klix.ba)
Policija u Brčkom pronašla je osobe osumnjičene za uništavanje grafita posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici. Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, riječ je o pripadnicima navijačke grupe "Sindikat", lokalnog kluba Ilićka.
U noći sa subote na nedjelju grupa osoba uništila je grafit posvećen žrtvama Srebrenice, a koji se nalazi na mezarju gdje su ukopane civilne žrtve rata. Osumnjičene za ovaj vandalistički čin policija je uspjela pronaći.

Kako su naveli iz brčanske policije, u noći sa subote na nedjelju, pola sata iza ponoći prijavljeno im je da je od nepoznatih osoba u naselju Ivici, na betonskoj ogradi mezarja išaran grafit na kojem piše Srebrenica.

"Izlaskom na mjesto događaja, policijski službenici su uočili da su preko postojećeg natpisa 'Brčko 92 Never Forget Srebrenica 95, 8372 BHF', cijelom dužinom nacrtane vodoravne linije u dužini oko 30 metara. Od zaprimanja prijave intenzivno su preduzimane mjere i radnje na identifikaciji počinilaca, a o događaju je upoznat dežurni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta. Do ovog momenta izvršena je operativna identifikacija osoba koja se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog djela, koji su pripadnici jedne navijačke grupe i od ranije se dovode u vezu sa sličnim događajima", naveli su iz Policije Brčko distrikta.

Prema informacijama koje su nezvanično potvrđene za Klix.ba, riječ je o pripadnicima navijačke grupe "Sindikat", lokalnog kluba Ilićka.

Nakon kriminalističke obrade i prikupljanja dokaza, u saradnji sa tužiocem, biće konačno definisana kvalifikacija ovog događaja, odnosno da li sadrži elemente bića krivičnog djela ili će biti procesuiran kao prekršaj.

"Bez obzira na konačnu pravnu kvalifikaciju, jasno je da se radi o događaju koji je motivisan govorom mržnje i koji kao takav zavređuje javnu osudu, a počinioci zasluženu sankciju u efikasnom sudskom postupku, u skladu sa zakonitim procedurama", kazali su iz policije.

Inače, nešto ranije članovi Sindikata su napravili bakljadu na bulevaru zbog čega je na određeni period bio blokiran i saobraćaj. Također, tokom noći su sa jedne od stambenih zgrada u Brčkom projektorom osvijetlili zgradu kompanije SCO Bimal s likom Svetog Stefana koji se definira i kao zaštitnik Republike Srpske. O svemu ovome također su iznijeli svoj stav iz policije.

"Povodom događaja od 8. januara 2022. godine koji su sadržavali i paljenja pirotehničkih sredstava na Bulevaru mira i kod Spomenika srpskim braniocima Brčkog, policija je od organizatora zaprimila obavještenje i uradila potrebne pripreme, te u skladu sa propisanim nadležnostima preduzela mjere i radnje kako bi se spriječili bilo kakvi incidenti. S tim u vezi, sve ono što se događalo mimo prijave organizatora će biti procesuirano u skladu sa zakonom", kazali su iz policije.

Policija Brčko distrikta dalje uvjerava javnost da raspolaže potrebnim informacijama i da vlada bezbjednosnom situacijom na području distrikta uprkos brojnim izazovima koje nosi multietnička sredina u kojoj žive.

"Povodom aktuelnih događaja koji proizvode interes u javnosti ili njeno uznemirenje, a narušavaju stanje bezbjednosti policija u kontinuitetu preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti na procesuiranju počinilaca prekršaja ili krivičnih djela, i to će činiti i u budućnosti. Policija samo profesionalno, zakonito i jednako prema svima može efikasno odgovoriti propisanim poslovima i zadacima, te tako i djeluje, a njeni zaposlenici uvjereni su da u tome imaju podršku cjelokupne društvene zajednice u Brčko distriktu", zaključili su iz policije.